Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

„Српске недељне новине“ из Будимпеште или скраћено СНН, како читаоци често називају ово гласило, обележавају неколико јубилеја. Редакција је управо објавила јубиларни 50. овогодишњи број листа, а откако новине излазе под садашњим именом, као гласило Самоуправе Срба у Мађарској, објављено је 500 бројева, током протеклих 10 година.

Поред тога, ове године се навршило тачно 180 година откако је Теодор Павловић у Пешти покренуо претечу садашњег листа – Сербске народне новине, чију традицију наставља данашња генерација српских новинара у Мађарској.

„Јубилеји о којима говоримо односе се на нашу редакцију, али бих нагласио да је до сада изашло далеко више бројева српског недељника у Мађарској, ако рачунамо и издавачку продукцију ранијих Српских народних новина, које је деведесетих и почетком двехиљадитих година издавао Српски демократски савез. Пре тога, у Мађарској је излазило заједнично штампано гласило Срба, Хрвата и Словенаца. Све ово говори да је традиција новинског издаваштва у Мађарској дуга и богата, што често с поносом истичемо“, каже др Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник Српских недељних новина.

У редакцији листа сазнајемо да напори да у ове јубилеје њихово гласило уђе у савременијем, колорном издању, нису уродили плодом, из разлога који редакцији ни уредништву нису довољно познати и о којима нерадо говоре, јер кажу да не зависе од њих. Ипак, захваљујући пројектима са којима учествују на појединим конкурсима у Србији, успевају да периодично увећавају број страница листа на двадесет, кроз форму тематских додатака. Ове додатке су до сада финансирале владе Србије и Војводине, преко својих надлежних институција, а уредништво листа очекује да то наредне године, по први пут, учини и надлежно министарство у Мађарској, односно фондација Бетлен Габор, којој су упућена два конкурсна пројекта Српских недељних новина, везана такође за серије тематских додатака.

Као и све досадашње годишњице и пословне успехе, чланови редакције овог листа ће и ове јубилеје обележити онако како су и навикли – радно, без посебних слављеничких скупова и свечаних говора, трудећи се да и даље информишу, едукују и забаве хиљаде читалаца свог штампаног и електронског издања. Честитке, кажу, примају – ако их буде.

На питање да ли је поводом ових јубилеја било честитки и из Мађарске, главни уредник кроз шалу одговара:

„Познато је да у свом селу још нико није постао патријарх, тако да ни ми нисмо изузеци. Мислим да су они новинари које сви тапшу по рамену и честитају им, вероватно професионално залутали у неком смислу. Ми смо се овом послу посветили пре свега из љубави, јер он другачије и не може да се обавља. Међутим, имамо и велику привилегију што смо, квалитетом свог рада, достигли ниво да нам оно што волимо постане и професија. Задовољни смо што знамо да људи читају наш лист и што смо, макар и на штету свог буџета, свима који су заинтересовани омогућили да наше новине добијају бесплатно. Не очекујемо због тога никакву захвалност, нити честитке, јер је то наша морална дужност, а и професионална обавеза. Свакако, хвала оним нашим читаоцима који су нам упутили честитке поводом јубилеја“, каже др Драган Јаковљевић.

„Српска стварност“ /,,Српске недељне новине“, Будимпешта /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here