Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Више од 20.000 људи користило је бесплатан онлајн Водич за повратнике, намењен грађанима у дијаспори који су одлучили да се врате у Србију, размишљају о повратку или се интересују за пословну сарадњу са партнерима из Србије, изјавио је данас директор програма за повезивање са српском дијаспором “Тачка повратка” Иван Бркљач.

Он је навео да Водич за повратнике, који је успостављен почетком марта ове године, пружа помоћ око администрације, проналаска посла и дома, и изградње заједнице.

“Пружамо административну и логистичку подршку нашим људима који су одлучили да се врате и овде уложе своје знање”, рекао је Бркљач на конференцији “Таленти на вези 4.0”.

Како је рекао, обраћају им се и велике компаније када отварају нова радна места, а Тачка повратка им из своје базе шаље радне биографије наших људи који раде у иностранству, ,а који размишљају о повратку у Србију.

“Ако размишљате о повратку, пошаљите нам свој CV, нека стоји у нашој бази док се не укаже прилика коју чекате, поручио је Бркљач српској дијаспори.

Навео је да Тачка повратка у сарадњи са Владом Србије ради и на пореским олакшицама које треба да омогуће лакши повратак из иностранства.

Подсетио је да су на снази олакшице за привреднике који запошљавају повратнике који су радили две и више година у иностранству, а којима је омогућено да плаћају 70 одсто ниже порезе и доприносе на зараде током првих пет година.

Бркљач је рекао да је програм Тачка повратка успостављен почетком 2019.године, а да је у првих неколико месеци фокус био на прикупљању података о грађанима Србије који су, због пандемије ковида 19, били заробљени широм света.

Како је навео, око 6.000 грађана јавило је где се налазе и у сарадњи са Министарством спољних послова организован је њихов повратак у Србију.

“Такође, око 350 наших медицинских радника уз дијаспоре одазвало се нашем позиву да се пријаве и ставе на располагање нашем здравству, ако буде потребно”, рекао је Бркљач.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here