Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Влада Републике Србије je на данашњој седници најоштрије осудила одлуку Приштине која води ка трансформацији Косовских снага безбедности (КСБ) у такозвану “војску Косова”.

Ова одлука Приштине изазива велику забринутост и представља грубо кршење принципа међународног права, а пре свега Резолуције 1244 СБ УН.

Та одлука је у супротности и са тзв. Уставом који су Привремене институције самоуправе у Приштини саме писале и усвојиле, што је својеврстан апсурд и доказ да Приштина, поред међународних споразума, не поштује ни сопствене норме.

Влада Србије ће наставити да указује свим међународним актерима на потпуно игнорисање принципа међународног права од стране Приштине, које је било очигледно још након потписивања Бриселског споразума 2013. године, од када Приштина није апсолутно ништа урадила на његовој имплементацији.

Кршење међународног права је демонстрирано и низом упада са дугим цевима на север Косова и Метохије и малтретирањем Срба у покрајини, а онда је и додатно ескалирало почетком новембра доношењем одлуке о увођењу такси прво од 10 одсто, а онда и од 100 одсто на производе из Србије и БиХ, чиме се директно и недвосмислено крши и ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Чин трансформације Косовских снага безбедности (КСБ) у тзв. „војску Косова“ је само најновији драстичан показатељ у којој мери су једнострани потези Приштине у супротности са основним вредностима демократских друштава.

Ово је такође и до сада највећа претња Приштине регионалном миру.

Влада Србије, заједно са председником Републике Србије, континуирано прати ситуацију у нашој јужној покрајини и све даље одлуке ће доносити у консултацијама и заједно са председником Републике.

Србија остаје чврсто опредељена за мир и стабилност у целом региону и све наше активности биће усмерене на њихово очување.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here