Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Чланица Председништва и међународни секретар СНС-a Јадранка Јоксимовић изјавила је, гстујући у емисији Упитник на РТС-у да је циљ бојкота избора да се дође на власт без и пре самих избора. Генерална секретарка Демократске странке Гордана Чомић изјавила је да у дијалогу увек треба учествовати а члан ГО СДПС-а Брнаимир Јовановић је рекао да је током дијалог власти и опозиције указано на неке слабости и да су дефинисана кључна питања која треба решити.

Јадрака Јоксимовић је рекла да део опозиције, који себе сматра елитом, хоће власт јер мора да води земљу и да јој је неко одузео то право.

“Јел то идеја. Хоћемо власт јер смо ми елита која мора да води ову земљу па нам је то неправедно неко одузео, а ми ћемо то да вратимо тиме што нећемо чекати изборе већ ћемо узети власт пре њих. То су опасне тезе и не треба тако да разговарамо. Дијалог је инструмент, а институција је парламент”, рекла је Јоксимовићeva.

Она је казала да на изборима странке треба да понуде своје програме развоја Србије до 2025. године или 2050.

Нисам била превише срећна што се са Србијом договара посредовање европарламентараца, јер стање парламентарне демократије у Србији је боље него било где у региону, али одговорна влада земље која приступа ЕУ не одбија добре услуге европског парламента за медијацију и олакшавање дијалога, навела је Јоксимовићева.

Она је објаснила да је владајућа странка прихватила дијалог јер сматра да је у интересу грађана да процес учини транспарентнијим и додала, говорећи о критикама европарламентарке Тање Фајон, да она припада групацији странака која је блиска групацијама странака којима припада и један део опозиције.

“СНС је активан члан ЕПП, лично сам радила на томе као међународни секретар, могу увек и у сваком тренутку да позовем и тражим ту врсту активне подршке, али ја то не радим и сматрам да наши избори треба да буду наша ствар и наши грађани о томе да одлучују а не неко други”, рекла је Јоксимовићeva.

Казала је и да су демократија и парламентаризам у много бољем стању него у неким другим земљама у региону и истакла да се СНС не обраћа само својим бирачима, већ да нуди платформу за добробит сваког грађана у Србији.

“Права тема је аргументована расправа, шта је урађено од 2016. године. То су платформе о којима ми разговарамо. Како то да је легитимно да опозиција критикује резултате владе, а да владајућа странка не сме да се позива на сопствене резултате. Која је то логика једнаких услова, упитала је Јоксимовићева.

Генерална секретарка Демократске странке Гордана Чомић изјавила је да у дијалогу увек треба учествовати, а то што он није популаран у Србији, говори о незрелости друштва.

Приметила је, међутим, да се политичке странке обраћају искључиво својим бирачима и рекла да је приметна и мањкавост у раду медија.

“Позиција ДС у СЗС је привремена, а када СЗС обави мисију због које је направљен, нама остаје наша ДС. ЕУ је мисија ДС”, рекла је Чомић.

Казала је да ће одлука СЗС о бојкоту избора бити спровођена.

“Европарламентарци никада нису за то, то је њихово правило, али дијалог треба да буде, али га нема. Имамо проблем са схватањем чему служи власт – ја све имам, а опозиција мора да ћути и да се понаша”, навела је Чомић.

Према њеним речима, бојкот избора је средство, а не циљ и да је опозиција принуђена да га користи, јер људи не разумеју концепт дијалога.

Члан ГО СДПС Бранимир Јовановић изјавио је да је током дијалога указано на неке слабости и да су дефинисана кључна питања која треба решити.

“Мислим да је опозиција прерано прогласила бојкот. Неки захтеви се већ могу применити, нека од питања нису остварена, али су у фази остваривања”, закључио је Јовановић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here