Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин и заменик помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лора Купер разговарали су данас о војно-војној, војно-образовној и војно-медицинској сарадњи, као и о политичко-безбедносној ситуација на Космету и региону.

На састанку, којем је присуствовао и амбасадор САД у Србији Кајл Скот, истакнуто је да војно-војна сарадња представља један од механизама који предњаче у развоју и унапређењу међудржавних односа Србије и САД.

Вулин је указао на допринос САД у мисији КФОР-а, те исказао неслагање с намерама да се смањи број војника у тој мисији, наводећи да би то негативно утицало на безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Министар је истакао забринутост због трансформације “Косовских снага безбедности” у “Оружане снаге Косова”, што представља грубо кршење свих досадашњих споразума и има изразито негативан утицај на регионалну стабилност.

Вулин је потврдио да Србија остаје чврсто при ставу да је потребно стриктно поштовати одредбе Резолуције 1244 СБ УН и да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Космета и једини партнер Војсци Србије.

Такође, како је додао, недавни провокативни поступци представника Приштине не иду у прилог напорима за проналажење заједничког и одрживог решења.

На састанку је апострофирана веома успешна сарадња коју Министарство одбране и Војска Србије имају са Националном гардом Охаја у оквиру Програма државног партнерства, уз намеру да се она и даље развоја. /

Купер је подвукла да је билатерална војна сарадња двеју земаља веома развијена, али да треба проналазити нове области сарадње које би биле од обостраног интереса.

Она је изказала задовољство због успешно реализоване обуке, која се на полигонима САЈ-а реализовала од 18. фебруара до 14. марта, уз учешће припадника САЈ-а, Војске Србије и специјалне јединице “Фоке” Оружаних снага САД.

Српска стварност“ / мод.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here