Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у Абу Дабију договорио да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Кином, у Србији производи вакцина против корона вируса, кинеске компаније Синофарм. А било је разговора и о привредној сарадњи у разним областима.

Вучић је, након састанка са принцом престолонаследником Абуд Дабија и замеником главнокомандујућег Оружаних снага УАЕ Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, за РТС указао да је тиме вечерас направљен велики договор.

“Наредних дана, у року од две недеље, направићемо то и јавно, и за потписивање. То ће бити потпуно гринфилд, нова фабрика за вакцине, за Синофарм вакцине, коју ћемо градити заједно са УАЕ и Кинезима у Србији”, објаснио је председник.

Вучић је указао да је, поред направљеног ходограма са надлежним руским министром, о производњу руске вакцине у оквиру Торлака, договорено да се фабрика за Синофарм вакцину заврши и крене у производњу од 15.октобра.

“Имаћемо од тада велике количине вакцина за нас, али и за цео регион, јер оно што сам научио вечерас јесте да ћемо морати па макар по буквалној цени коштања да дајемо вакцину региону, јер је све то што ми будемо наше људе излечили или превентивно деловали не вреди ако у региону постоји проблем”, објаснио је он.

Вучић је нагласио да је толико срећан јер није очекивао да ће овако брзо бити постигнут договор и да може тако брзо да се дела.

“Нећемо имати превише техничких проблема, јер је овде највећи експерт који је радио за Кинезе, а сада је у УАЕ задужен да се то спроведе у дело, човек који је најбољи план вакцинације, али и комплетне борбе против Ковид направио, за шта добија сада признања широм света”; додао је он.

Вучић је рекао да је на Србији да пронађе земљу, и да ће имати нову фабрику вакцине, која ће у будућности моћи да производи и друге вакцине.

“Када имате сада корону јасно је да ће за годину или десет доћи нови вирус“, казао је он.

Вучић је, с тим у вези, изразио забринутост, јер је добио податак од провере урађене у Батајници којим вирусом су људи заражени, а која је показала да је огроман број људи, чак већина, заражена новим британским сојем.

Тај сој, подсетио је, повећава смртност, он брже иде кроз народ.

„Зато молим људе да се пазе И чувају, да иду што пре на вакцинацију. Овде имају исто четири вакцине као и код нас – АстраЗенека, Фајзер, Синофарм и Спутњик В. Исто људи могу да изаберу којом ће да се вакцинишу. По томе смо међу најбољим земљама на свету. Њима вакцинација даје резултате. Овде не можете рећи да је вакцинација обавезна, али као да јесте, јер је више од 50 одсто грађана вакцинисано“, указао је он.

Вучић је поновио да ће Србија производити Синофармове вакцине, да ће их прво паковати, а онда кренути и у производњу комплетне вакцине у Србији.

„Не знам да ли разумете шта то значи за Србија да производи две вакцине – једну векторску, а једну са умртвљеним вирусом, која је можда најприроднија. То значи у савременим условима здравље људи, а здравље је, поред економије, војске и броја људи један од најважнијих стубова једне земље. Улажемо много, и уложићемо много, али то даје Србији огромну снагу. То ће дати региону олакшање, и велику снагу“, рекао је он.

Вучић је указао да ћемо тиме моћи да помажемо и нашим пријатељима широм света, тако у Африци или на неким другим местима.

Производња вакцине је, према његовим речима, одлична вест и за економију Србије.

На крају председник Вучић је апеловао на све наше грађане да траже да се вакцинишу, а од власти да позивају грађане да се сви имунизују, обећавајући да ће бити довољно вакцина за све.

Председник Александар Вучић истакао је вечерас и да је британски сој вируса корона постао доминантан у земљи, и да ће бити увођења  нових мера у сузбијању ширења ковида 19.

“Нема сумње да су нове строже мере нужне”, рекао је Вучић за РТС из Абу Дабија уочи сутрашње седнице Кризног штаба.

Разговори о сарадњи са УАЕ и у другим областима:

Вучић је навео да је током посете УАЕ разговарао о бројним темама, пољопривреди, извозу, али и новим улагањима тамошњих инвеститора у Србију.

“Разговарали смо посебно о пољопривреди, како можемо да извозимо наше пољопривредне производе, о додатним улагањима, о ‘Београду на води’…, рекао је Вучић за РТС.

Упитан да ли је било речи о “Етихаду” и “Ер Србији”, Вучић је рекао да се разговарало и о тој теми и да ће бити нових састанаке по том питању.

“Читав сет питања смо покренули, разговарали смо и о војно-техничкој сарадњи”, додао је Вучић.

На констатацију да се Абу Даби понудио да буде центар за извоз нашег воћа, поврћа, пољопривредних производа у цео залив, Вучић је рекао да је то тачно, али да ми морамо да се потрудимо да боље пакујемо и боље смрзавамо воће и поврће.

“Имамо боље воће него Румуни, али они га боље упакују и бољи су у замрзавању. Да не причам о другим проблемима са сточним фондом, али радимо на томе, поправићемо то и направићемо добар резултат” рекао је Вучић.

Додао је да ће и око “Београда на води” бити добрих вести, јер верује да ће доћи неки од највећих светских брендова.

“То значи да ће Београд да буде толико привлачан за све туристе широм света, да ћемо велики посао моћи да направимо, да ће наши угоститељи брзо надокнадити губитке због короне. Само да победимо корону, да можемо да отворимо и град, земљу, све наше капацитете”, рекао је Вучић.

Истакао је да се разговарало о новим улагањима у Србију, као и да ће наредне недеље уследити посета генералниог директора “Мубадале” Халдуна ел Мубарака, како би се разговарало о томе.

“Разговараћемо о томе да на неким другим локацијама, не градским, видимо где можемо да направимо најбоље и најексклузивније ризорте, у потпуној дивљини, а да то могу да користе најбогатији Европљани и сви други и да зарађујемо и да обезбедимо нашим људима да живе боље”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here