Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком недељнику „Шпигел”   изјавио је да ни не размишља да одустане од путовања у Русију и од разговора са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је тако одговорио на питање да ли одустаје од сусрета са руским председником, након објављивања информације “да је руски обавештајац шпијунирао српску војску”, и додао да Србија жели да са Русијом продуби добре и пријатељске односе.

“Наравно жели Србија да покаже да је независна земља и да зна да штити своју војну неутралност. Ми се одговорно и озбиљно опходимо са актуелном ситуацијом”, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да су Срби и Руси одувек пријатељски народи И да је Србија спремна за добре односе, за шта се нада, да је спремна И Русија.

„Наравано да нам није лако оно што се управо десило. Али коју алтернативу смо имали него да изађемо у јавност. Морамо заштитити нашу земљу“; казао је он.

На констатацију Шпигла да су у последње време спољнополитички потези Србије деловали као да земља проба да иде по жици између запада и истока Вучић је рекао да се наша земља и даље налази на путу у ЕУ, што је њен стратешки циљ.

„Међутим ми имамо добре односе са Кином и русиом. Морамо преживети и пазити на интересе Србије”, нагласио је он.

Упитан да ли је било потребно, и поред упозорења из Брисела, потписати споразум са Евроазијском унијом, Вучић је казао да Србија није постала чланица те уније, већ је само потписала привредни И споразум о слободној трговини, како би сир, јогурт, коњак могла продавати у Русији.

“Чим, односно ако уопште приступимо ЕУ, тај споразум ће постати беспредметан”, указао је он додајући да и председник Русије зна да је тај споразум временски ограничен.

“Ја морам да мислим о Србији. Немамо приступа структурним фондовима ЕУ, за разлику од, на пример, Румуније, која је до сада 60 милијарди евра добила од ЕУ. И поред тога Србија има највећи привредни раст у Европи и четврту годину заредом има суфицит у буџету. Привлачимо више од половине свих страних директних инвестиција на Западном Балкану“, објаснио је он.

На питање да ли не страхује што Москва то” пропагандистички користи као одступање Србије од ЕУ”, нагласио је да Србија има јасне и фер односе са Русијом.

„Они знају за шта се залажемо – код многих политичара из ЕУ, посебно популистичких, то је другачије. Они приликом доласка у Москву забораве на то одакле долазе. Ја у Москви стављам јасно до знања да смо пријатељи, али да Србија жели и поред тога у ЕУ”, подвукао је Вучић.

На питање који интерес Москва има да Србију укључи у своју економску хемисферу,и чак јој испоручује модерно наоружање, Вучић је одговорио да Руси имају своје интересе, а ми наше, те да Руси Србији ниша не поклањају, али то чине за нас по доброј цени.

Упитан зашто се наоружава Србија Вучић је казао “ни због чега”,и рекао да је Србија веома захвална Русији, подсећајући да је Србија једина земља која није увела санкције Москви.

“Срби и Руси су пуно пропатили – под нацистима у Другом светском рату, односно Срби у НДХ која је тада убила више стотине хиљада Срба. Било би нам потребно још више сећања на оне који су погинули само зато што нису припадали нацији која се свиђала Хрватима И другим нацистичким сателитима”, рекао је Вучић.

На питање да ли, када се састаје са Путином или Медведевим, говори и о “запоседнутом” Криму или источној Украјини, Вучић је одговорио “наравно да не”.

„Ја долазим из једне веома мале земље и бавим се само нашим интересима. Ви Немци можете са њима о томе да причате. Када се састанем са канцеларком Ангелом Меркел онда говоримо о томе да купите наше јабуке и крушке“, објаснио је он.

Указао је да се разговора и о аутопуту мира, пројекту, због којег је од стране појединих сународника, како каже, оптужен да је највећи издајник Србије.

„Тим пројектом желимо да направимо мост, а не да градимо Велику Албанију, што ми се делимично пребацује. Меркелова нас је подржала са једним 20-постотним кредитим. Свестка позорница ме не интересује, већ Србија и Балкан И тачка”, нагласио је он.

Што се односа са Кином тиче описао их је као стабилно пријатељство на које је поносан.

“Када су Американци изашли из железаре, када је било речи о стечају и када је претила незапосленост за 5.000 људи, молио сам Си Ðинпинга “дођи И спаси нас”. Он је дошао, испунио шта је обећао. Ново постројење Фолксвагена, међутим, нисмо добили, иако смо много инвестирали и сву нашу наду уложили у то. Оно настаје у Турској “, рекао је Вучић.

Упитан да ли се осећа запостављеним од ЕУ Вучић је казао да је „то њихова одлука“, али да је јасно да не жели да слуша више лекције о нашим кинеским контактима од политичара ЕУ који су три пута чешће били у Кини од њега.

Подсетио је да су Кинези купили високотехнолошку компанију“ Кука” у Немачкој, која је десет пута вреднија од свега што су купили у Србији.

С тим у вези је казао да мисли на готово све водеће политичаре у ЕУ и на западну.

” Нисам једини који присуствује годишњем самиту Кине и централне И источне Европе, већ се ту налазе и државе ЕУ као што су Пољска и Грчка. Али сви само критикују Сбрију. То је типично за двоструке аршине са којима смо стално суочени “, нагласио је он.

На питање да ли је ЕУ стрпљивија с Хрватском, Вучић је упитао да ли би Србија добила скоро 400 милиона евра од ЕУ да са тим новцем, уз помоћ кинеских радника, гради мост, као што је то случај на хрватском приморју.

„Да се тако нешто дешава код нас, био бих, највероватније, обешен у Бриселу“, истакао је он.

Упитан ко је крив што планирани приступ Србије ЕУ 2025.више није тема, да ли је то председник Француске Емануел Макрон, Вучић је казао да би било најлакше критиковати Макрона.

„Основно питање гласи: Која је будућност нас на Балкану? Рачунате ли на нас или желите само да купите време ? Будите фер према нама и престанице да говорите о критеријума за пријем када се на крају, као што је говорио немачки филозоф Лајбниц, увек нађу „довољни разлози“ да се једна земља одбије. Оно шт захтевамо је јасноћа, више ништа“, поручио је он.

Указао је да, према истраживањима, 42 одсто Срба подржава, а 42 одсто је против чланства у ЕУ, док је остатак неодлучан.

“Ко Албанији и Северној Македонији не жели да пружи руку мора рачунати и на све веће одбијање у Србији”, нагласио је он.

Подсетио је да је са премијерима Албаније и Северне Македоније био на састанку у Охриду, да су се готово око свих тачака сложили, па тако и да он у њјихово име разговара са Макроном, што је учинио прошле недеље.

„Ми на Балкану не желимо више да дозволимо да нас умањују велике земље ЕУ или да нас једне против других изигравају. Моја идеја « мини шенген зоне » на Балкану која значи слободни проток робе и људи, томе доприноси. Ми јачамо нашу економску сарадњу.Прекидамо ситуациј у којој наши камиони 90 сати чекају на свакој граници. Светска банка процењује уштеде на 3,5 милијарди евра у овом региону », објаснио је он. Истакао је да пројекат „Мини Шенгена“ спада у најбоље што се догодило у овом региону у последње три деценије.

” Нема ратова, нема убијања, већ уместо тога једну врсту Скандинавије за сиромашне. Можемо постати мотор раста за Европу“, уверен је он.

Упитан да ли и Косово треба да буде део тог пројекта, Вучић је одговорио да у Приштини не знају шта желе.

„Вероватно будући премијер Аљбин Курти делује као да жели да се постави као вођа Велике Албаније. Косово себе схвата као државу, али ми то не видимо тако. Међутим можемо да заједно радимо изврсне послове“, казао је он.

На констатацију да је Курти најавио заоштравање курса према Србији, и питање да ли га је упознао, Вучић је подсетио да је Курти његову малолену ћерку увредио и препоручио јој да тражи Албанца за будућег мужа.

“Научи да се понашаш, будало », сам му одговорио. Оно што се питам јесте зашто је запад 2008.признањем Косова отворио Пандорину кутију”, казао је он.

Што се решења са Приштином тиче Вучић је потврдио да су његови ставови “неоштри”.

“Желим да сачувам могућност компромиса. Због тога морам да дозволим да ме сународници, као што је бивши министар иностраних послова Вук Јеремић називају највећим издајником свих времена“, казао је он.

На крају интервјуа Вучић је, упитан шта значи његова изјава да жели са Петером Хандеком у Београду да прослави његову Нобелову награду, рекао: „Хандке је фантастичан човек, који се бранио заједно са нама у веома тешкој фази у којој је била наша земља. Ми смо му од срца захвални. Пуно је учинио за Србију“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here