Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Тачи тражио признање, Вучић му одговорио да га уопште не занима да Косово признаје Србију, јер је Србија већ призната земља од стране свих земаља света.

Изненадни састанак, на коме су се са француским председником Емануелом Макроном сусрели српски и тзв. косовски председник Александар Вучић и Хашим Тачи, завршен је, без конкретнијег епилога. Како се незванично сазнаје, Макронова идеја била је да покуша да утиче на обе стране да се врате за преговарачки сто и да пробају да дођу до компромисног решења.

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Паризу, након састанка са председником Француске Емануелом Макроном и косовским председником Хашимом Тачијем, да је позиција Србије недвосмислена и непромењена.

На питање новинара коме је био наклоњенији Макрон, Вучић није хтео да одговори, објашњавајући да би у противном био субјективан.

Одговарајући на питање да ли је Макрон овим састанком желео да се активније укључи у решавање косовског проблема и што пре врати две стране дијалогу, Вучић је рекао да нема сумње у то да Француска и Европа желе да имају најзначајнију улогу по том питању, поштујући Американце и све друге.

“Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције”, нагласио је Вучић.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

“Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса”, рекао је Вучић.

Сматра да је француски председник Емануел Макрон желео да покаже европску посвећеност решавању проблема на европском тлу.

“Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину”, навео је Вучић.

Наставак дијалога када Приштина укине таксе 

Указао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

“Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао ‘онда, добро, сачекајте до јануара'”, додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине таксе.

“Када укину таксе можемо да седнемо за сто”, поновио је Вучић.

Вучић је одбацио критике дела јавности и опозиције на ицијативу “мали шенген”, наводећи да Србија има суфицит у трговини са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, и да су отворена тржишта потребна, како би српска економија била што јача.

“Да ништа не знате свако би то разумео осим српских политичара у опозицији. Ми ћемо њима да продајемо наше возове, и све што направимо у нашој земљи. Је л’ могуће да неко толико не разуме економију да то морате да му цртате”, истакао је Вучић.

“Потребна отвореност јер хоћемо да будемо најснажнији” 

Коментаришући оцене да је и иницијатива “мали Шенген” “пузајуће признање Косова”, Вучић је рекао да ту причу слуша већ седам година и да не жели више да подсећа своје претходнике шта су они радили 1999. године, 2004, 2008. године…

“Ако вам је циљ да немамо трговину, да имамо дефицит са свима, затворите се, направите привреду која не може ништа да уради. Нама треба отвореност, јер хоћемо да будемо најснажнији”, рекао је Вучић.

Упитао је шта тачно појединцима смета у иницијативи – брза трака за камионе, извоз кекса или чоколаде, прелазак границе са личном картом.

Из Тачијевог кабинета је саопштено како је косовски председник потврдио да је “Косово спремно да настави дијалог са Србијом, у потрази за мировним споразумом, који ће донети обострано признање и чланство у Уједињеним нацијама”.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here