Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Бриселу да је и даље стратешки циљ Србије пут ка ЕУ, али да тактички морамо да се прилагодимо, јер је “судија одлучио да промени правила у току игре”.

Александар Вучић је, након вечере лидера Западног Балкана са одлазећом високом представницом ЕУ Федериком Могерини, у изјави за Пинк, нагласио да тај наш стратешки пут нико и никада неће моћи да доведе у питање.

Пренео је да је састанак био добар, отворен, на којем је речено све што су учесници имали да кажу. На састанку је било речи о једном нивоу односа према ЕУ, као и другом нивоу односа у региону.

“Срећан сам јер су више него икада људи разумели да треба да гледамо себе, да разговарамо отвореније, сачувамо мир и стабилност”, истакао је Вучић.

Казао је да ће земље региона настојати да се састају све чешће без европских посредника, и размотре решавање проблема.

“Сигурно ће бити два корака напред и, понекад, један или један и по уназад, али за две године ћемо направити велики помак који ће имати као резултат смањење напуштања грађана”, уверен је Вучић.

Указао је да је већина учесника била разочара одлукама Савета ЕУ о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да је он у име Србије рекао да ми нисмо, јер смо знали да ће тако бити, о чему је, како је подсетио, говорио Зорану Заеву пре годину и по у Врању.

Истакао је да ће Србија наставити економске реформе, и рекао да очекује извештај према којем је у трећем кварталу остварен раст од четири одсто, као и да очекује да ћемо прећи план који су Светска банка и ММФ задали.

“Реформе спроводимо због нас и наших људи. То је стратешки пут, а тактички морамо да се прилагођавамо, јер судија је одлучио да мења правила у току игре. Тако може у току игре и да се промени време, па морате да шутирате са 20-30 метара како би лакше дали гол по клизавом терену”, илустративно је објаснио ситуацију додајући да ће Србија наставити да сарађује са свима у свету.

У вези са тим је казао да је председнику Европске комисије Жан Клод Јункеру поклонио вињак стар 40 година, за који је рекао да смо срећни што можемо да га продајемо у Москви и Бриселу.

“Јункер је рекао да је то супер и у реду. Пробали смо га заједно када је био у Београду. Иначе он уопште није пијанац, како то неки злуради људи тврде, већ фантастичан човек, који ће нам, уз Могерини, недостајати у сваком смислу”, рекао је он.

За Србију је, како је додао, важно да видимо шта су њихови ставови и да гурамо своју политику са свима.

Каже да је једино молио Јункера за Железару, односно да му је оставио како да нас ослободе квота за челик.

Подсетио је да је Железара наш извозник број један и апеловао да нам помогну, јер би нас уништио наставак са квотама, посебно за хладно и топло ваљани лим.

“Србија на европском путу као суверена земља”

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора у седишту ЕУ да су га председник Европске комисије Жан Клод Јункер и европски комесар за проширење Јоханес Хан пријатељски уверавали да је важно да Србија остане на европском путу, што је, каже, прихватио, али и узвратио да ће Србија свој европски пут градити и понашати се као суверена земља, уз добре односе са свим другима.

„Српска стварност“ / Пинк, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here