Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

У Тирани се данас и сутра одржава трећи састанак у оквиру иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо с премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим са циљем уклањања препрека за слободан проток робе, људи, услуга и капитала – најави РТС.

Према изјави домаћина, албанског премијера Едија Раме циљ је да се имплементира оно што је више пута договарано, а потом остављано по страни.

Одржавање скупа претходно је било планирано у Драчу. Због разорног земљотреса који је погодио овај град одлучено је да то ипак буде Тирана.

То међутим не значи да је Драч заборављен. Нису заборављене ни разорне последице земљотреса. Стога се очекује да званичници три земље обиђу Драч и разматрају пружање помоћи у ванредним ситуацијама, климатске промене и заштиту животне средине.

Поред ових тема, на скупу у Тирани очекује се пресек стања и јачање имплементације мера за бржи проток људи, робе, услуга и капитала.

На прошлом скупу у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе, са циљем да се унапреди инвестициони амбијент у земљама које су укључене у иницијативу.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније тада су договорили низ мера усмерених на слободан проток робе, капитала, људи и услуга између земаља чланица Иницијативе.

Између осталог договорено је 24-сатно радно време свих инспекцијских служби, бржи транзит робе, затим да се омогући путовање у ове три земље само са личним картама, те да се радне дозволе признају у све три земље, као и дипломе.

Иницијатива је од почетка отворена и за друга тржишта региона, али нека од њих имају резерве. Из Приштине је поручено да неће присуствовати самиту у Тирани, а на претходном сусрету представници Босне и Херцеговине и Црне Горе изјавили су да немају дефинисан или позитиван став о иницијативи.

Председник Србије Александар Вућић изјавио је да није немогуће да на састанку у Тирани учествује и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Јуче је испред хотела у Тирани где се одржава самит одржан протест и постављен је плакат против доласка председника Србије Александра Вучића.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here