Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају празник Силазак Светог Духа на апостоле – Свете Тројице или Духове. По значају то је трећи празник по значају, после Васкрса и Божића.

Духови се увек обележавају 50 дан после Васкрса и десети дан после Спасовдана. Духови представљају и „рођендан“ хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак светог духа на апостоле. Kод Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница.

По значају то је трећи празник по значају, после Васкрса и Божића, и као они, такође се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, не пости се, то је тзв. трапава недеља.Тај празник је увек у недељу, на педесети дан од Васкрса.

Црквено учење каже да је непосредно пре Вазнесења, Христос обећао ученицима да ће се убрзо „излити благодет Духа Светог“ на њих, што се десило 50. дана од васкрснућа.

У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После свете литургије служи се вечерње, на коме се клечи и плету венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.Добро је да из манастира понесете освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here