Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Српска православна црква, данас слави успомену на Тајну или Последњу вечеру Исуса Христа и његових ученика на којој су установљени најсветији канони хришћанске цркве и пре свих, света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

Овај празник, који се обележава као Велики четвртак, један је од најзначајнијих догађаја у току Велике или Страдалне недеље, у којој, према хришћанском предању, почиње и завршава се Христово страдање и његова земаљска мисија за спас човечанства.

Према јеванђелским записима, Христос је на Тајној вечери благословио хлеб и поделивши га апостолима рекао: “Ово је тело моје које се за вас ломи ради опроштења грехова”. Затим је узео чашу вина и рекао: “Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања греха”. Ове речи Христове понављају се до данас на литургијама пре причешћа. Велики четвртак је, по узору на прву причест Христову и његових апостола, један од дана одређених за причешће верника, који су поштујући православни канон, постили на води, макар пет последњих дана.

У свим храмовима СПЦ на овај празник се служи литургија Светог Василија Великог, а увече се читају дванаест јеванђеља о страдању Христовом, док народ у цркви клечи. Празничне литургије служе се данас и широм Косова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here