Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Највећи исламски празник Курбан бајрам почео је данас, а славиће се четири дана. Честитке грађанима муслиманске вере упутио Александар Вучић, председник Србије и највиши званичници државе.

Празник се зове Курбан бајрам јер се на тај дан приноси жртва – курбан (овца или говече), што значи приближавање богу приближавањем људима.

Приношење жртве значајан је део хаџа.  Тај обред обављају сви који за то имају могућности. Обичај је да се месо од курбана дели сиротињи, комшијама и родбини.

Курбан бајрам се назива и хаџијски зато што се тога дана завршава главно годишње ходочашће Кабе у Меки.

Хаџ је једна од пет главних верских обавеза за пунолетне припаднике исламске вере, уколико они могу финансирати трошкове ходочашћа, а да не доведу у питање опстанак и нормалан живот породице.

Хаџилук се не сматра само испуњавањем божје заповести него и доказом једнакости свих припадника исламске вере пред Алахом, а циљ му је и потврда јединства и солидарности исламског света.

Првог дана празника обавља се бајрамска молитва -Бајрам намаз.

Сви муслимански верски празници рачунају се по месечевој, а не по сунчевој години, а Курбан бајрам „пада“ два месеца и десет дана после Рамазанског Бајрама.

Мешихат је свим припадницима ислама пожелео сретне бајрамске благдане.

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Курбан Бајрам Реису-л-улеми Исламске заједнице Србије Сеаду еф. Насуфовићу и председнику Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтији др Мевлуду еф. Дудићу као и припадницима исламске заједнице, саопштено је из његовог кабинета

„Вама, верским службеницима и свим верницима исламске вероисповести од срца честитам Курбан Бајрам у искреној вери да ће вам овај велики празник донети свако добро, спокој, благостање вашим породицама и наду у добра времена која ће доћи након великих искушења са којима се сви суочавамо“, поручио је Вучић.

„Желим вам, пре свега, добро здравље, за које се сви боримо у овим тешким временима. Невоља је заједничка, али је можемо савладити као и сваку до сада – уз међусобно разумевање, поштовање, бригу о ближњима и чврсто уверење да ћемо и ово заједнички пребродити. Желим вам да празник проведете у миру и радости, да у духу Курбан Бајрама и уз искрене молитве увек дочекујете добре вести и свако добро и напредак у нашој заједничкој кући, у нашој Србији“, закључио је Вучић.

Честитке грађанима муслиманске вере упутили су и Ана Брнабић, председница Владе и највиши званичници Србије.

Свим верницима исламске вере и  ми честитамо празник.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here