Mesto za reklamu

Датум: 27.09.2018.

 

 

 

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић отворио је  манифестацију  „Дани српске културе у Бечу“у организацији бечког удружења “Фокус”,  истакавиши да је култура оно што нас зближава и уједињује.

Гајовић је нагласио да нема лепшег повода за сусретање и дружење од “Српских дана културе”, јер је култура нешто што зближава и уједињује, чини сложнијим и јединственијим, а као људе бољим.

“Вредни прегаоци ове манифестације, друштво ‘Фокус’, омогућили су да се овде окупимо и разговарамо и у дијалогу разменимо мишљење о вазним питањима која се тичу српске културе, историје и традиције. У овом тренутку, ако пренебрегнемо таблоидизацију, тривијалност ријалити програма и контаминираност појединих медија који нашу културу угрожавају, најважнији је задатак да се бавимо културмо, да је подржавамо и литературу и језик Србије негујемо. Ту и такву традицију морамо стално неговати како у Србији, тако и изван ње”, поручио је Гајовић у обраћању присутнима.

 „Ћирилица је, у ствари, жива и актуелна онолико колико се користи, а то је по општем мишљењу сада – недовољно! Она се се жилаво повија и срећом не предаје пред налетом актуелног времена, међународних притисака, развојем технологије и новим видовима комуникације“, рекао  је државни секретар.

 

Гајовић је оценио да је враћање дигнитета ћирилици у ствари враћање поштовања српском језику, а изнад свега нашој култури и њеној баштини, као обједињавајућем фактору грађана Републике Србије, без обзира где се они затекли, живели и радили.

Гајовић се захвалио организаторима манифестације и охрабрио их да са истим жаром и преданошћу наставе рад на представљању српске културу у Аустрији.

 

 

 

 

 

 

“Српска стварност“ / Министарство културе и информисања / Фото: Министарство културе и информисања /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here