Mesto za reklamu

08.01.2019.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић осудио је као бестидну изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића, на божићном пријему Српског народног већа у Загребу — да Хрватска ради на интеграцији српске мањине и да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог председника Хрватске Фрање Туђмана.

„Замислите каква је то бестидност да на прослави Божића, међу оно мало Срба што их је остало у Хрватској, изговорите да је Туђманова највреднија оставштина реинтеграција Срба. Само не знам да ли Пленковић притом мисли и на оних 220.000 наших несрећника из ’Олује‘“, рекао је Дачић за „Вечерње новости“.

Поводом Пленковићеве изјаве да је истина кључна за помирење и да се она односи на то да је Хрватска била „жртва агресије Милошевићевог великосрпског режима“, он је подсетио да је међународни суд правде пресудио да није било агресије.

„Агресију је извршила (у Другом светском рату) НДХ и дошла до Земуна, Новог Сада и Шапца, као и Хрватска у оквиру Аустроугарске у Првом светском рату. Притом, ни у једним ни у другом случају нису платили ратну одштету“, рекао Дачић, пренео је Танјуг.

Он је још рекао да „помирења може бити само онда када се у Хрватској Јасеновац не буде представљао као место добре забаве и позоришних представа, када се не буде претило забраном српских странака и ћирилице, када не буде табли с покличом ’За дом спремни‘ тамо где су убијана српска деца, када државни врх не буде ђускао уз Томпсона…“

„Српска стварност“ / Спутник /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here