Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да је смешно то што је црногорски председник Мило Ђукановић рекао да је дошло до заоштравања односа Србије са комшијама, Загребом, Приштином, па и са Подгорицом, као и да Црна Гора не доноси антисрпске одлуке, већ одлуке у свом интересу.

Претпостављам да Мило Ђукановић притом мисли на црногорске интересе, што је лепо, јер и Србија доноси одлуке у сопственом интересу, рекао је Ивица Дачић и упитао: “Треба ли због тога да се извињавамо било коме?”.

Навео је да је у истом интервјуу Ђукановић наговестио да је Србија одговорна за “деструкцију Црне Горе”. Шта год то значило, додаје Дачић.

“Нити је Србија било ком држављанину Црне Горе забранила улазак у Србију, нити од Србије зависи улазак Црне Горе у Европску унију. Дакле, збиља је смешно”, навео је Дачић у интервјуу за подгорички Дан.

Оцењује да су односи Србије и Црне Горе стабилни, да је Србија отворена за разговор о свим темама које обе сматрају важним, као и да Србије жели Црној Гори улазак у Европску унију.

“Али, не можемо прихватити улогу дежурног кривца за свачије проблеме. На крају, Црна Гора треба најзад да схвати да у Србији нема никаквог жала због растанка са Црном Гором. Срећан пут, камо среће да се никад нисмо ни спајали”, поручио је Дачић.

Према његовим речима, ако неко треба да жали због 1918, онда је то Србија, јер је у рату изгубила 28 одсто становништва.

“На кога се Црна Гора жали, на Александра Карађорђевића, полу-Црногорца, унука црногорског краља Николе Петровића? Уосталом, и Карађорђевићи су Петровићи који су у Шумадију дошли са црногорско-херцеговачких брда”, нагласио је Дачић.

Један Шумадинац, Крушевљанин или Топличанин никад не би укинуо Србију зарад Југославије, рекао је Дачић.

“И зашто бисмо ми жалили због Црне Горе? И раније смо били две државе. Једино што се никад није дешавало да Црна Гора и Србија буду у сукобу. То је оно што је трагично. Уосталом, и краљ Никола, кад је упутио проглас народу 1914. године, написао је ‘живело наше мило српство’. Нисам ја написао то, него он”, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије даље каже да су гусле и српске и црногорске, али да никада није чуо ниједну гусларску песму о сукобу Србије и Црне Горе. Додаје и да се он нашали када из Црне Горе говоре о великосрпској агресији, и каже да само зна за ‘великоцрногорску агресију на руководећа места у Србији’.

“Да закључим, све најбоље Црној Гори, не интересује нас шта раде, осим када су у питању српски национални и државни интереси и положај Срба у Црној Гори, којих има 30 одсто. То је суверено право сваке државе. Све то треба да радимо у међусобном пријатељству”, поручио је министар спољних послова.

Према његовим речима, положај Срба у Црној Гори важан је елемент у билатералним односима две земље.

“Сматрамо да су Срби конститутиван народ у Црној Гори, а никако мањина. Иначе, ми питање језика којим говоре грађани Црне Горе остављамо њима на одлуку, иако је чињеница да током разговора наших званичника преводиоци нису потребни”, казао је Дачић.

Истакао је да Србија, такође, сматра да је Српска православна црква у Црној Гори важан део њене историје и културе и да је као такву званични Београд третира.

„Српска стварност“ / Дан, Спутник, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here