Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је у интервјуу за “Косово Онлајн” рекао да данас 93 земље признају независност Косова, а да их је пре пет година било 113, и да 95 држава не признаје ту независност што говори да Косово више нема већину у Генералној скупштини УН.

Ивица Дачић је истакао да у овом тренутку Косово нема већину у Генералној скупштини УН а да је 2014. имало – и то убедљиву већину.

“Све што говорим је документовано, не само званичним нотама, већ и изјавама највиших државних функционера тих земаља, тако да ту нема места за било какав трачак сумње и било какво нагађање или тврдње косовских званичника да је реч о неким лажима”, навео је Дачић.

На питање што потези српске дипломатије нису нашили на добар пријем на западу и међу земљама Квинте, и о захтевима да Србија престане да лобира за повлачњење признања, Дачић је рекао за су ти захтеви цинични.

“Јер од када је почео Бриселски дијалог, који сам ја почео октобра 2012. године, од тада 23 земље су признале Косово. Како то тада Србији није сметало, или што нису рекли тада престаните са тим процесом да се признаје Косово. Уосталом, све те земље, Велика Британија, САД… на свакој седници СБ УН позивају све земље да признају Косово. Вљора Читаку на свакој седници позива да се призна Косово, организација Исламских држава такође. Значи они треба да раде даље на томе, а ми да престанемо, а онда они ће да укину таксе, а ми да престанемо са повлачењем признања. Председник Вучић је изнео најкоректнији предлог а то је – ако желите да буде мораторијум, онда он мора да буде и на кампању за признавање Косова и на кампању за повлачење признања”, рекао је Дачић

“Али они то не желе, то њима руши слику о томе да је све готово, а видите да није готово. А то је јер многе земље имају сличне проблеме, свака земља има своје Косово, размишља о томе како ће се то завршити на њиховој територији…”, додао је министар.

“Не прихватамо једностране акте”

Дачић је поручио да је Србија за наставак дијалога и за компромис, али да тај процес није доведен до краја. Истиче да одлука мора де се донесе у СБ УН.

“Ко год жели дијалог и договор – тај договор мора да постигне са Србијом. Ми смо на то спремни, али једностране акте не можемо да прихватимо”, поручио је.

Говорећи о таксама од 100 одсто на српску робу, Дачић је рекао да су таксе незабележен акт у историји.

“Ми наравно не сматрамо Косово неком другом државом, тако да није реч неким билатералним односима, али…Београд предлаже мини Шенген, укидање свих баријера, а Приштина уводи таксе од 100 одсто. То је апослутно одлука која је супротна покушају нормализације и помирења у читавом региону….нисмо превелики оптимисти што се тога тиче, али видећемо како ће се даље одвијати ситуација…Србија ће у сваком случају бити конструктивни фактор”, рекао је Дачић.

Каже и да ће у ЕУ чекати конституисање власти у Приштини.

“Постојале су те идеје да се именује специјални представник, али свакако ће се Борел сам прво упознати са ситуацијом и започети процес, а да ли ће именовати неког специјалног представника за сада се још не зна”, истакао је министар Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here