Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Грађани треба да знају да референдум 16. јануара о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе, нема никакве везе са статусом Косова и Метохије, како је дефинисан у преамбули, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Он је међутим, истакао да би, ако заиста желимо да остваримо циљ реформе у области владине права, било вазно да референдум успе и додао да би у референдумску кампању требало више да укључе и државни функционери.

“Мислим да би и државни функционери морали више да се укључе у референдумску кампању и објасне да је то важно за све грађане. Да не помињемо споредни ефекат, који је и главни – не бисмо ни добили отварање кластера да није било расписивања референдума”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Дачић је додао да је свестан да тема правосуђа можда не интригира људе да масовно буду заинтересовани за референдум, али би било веома важно да се сви упознају да све ове промене никакве везе немају са КиМ, јер су то, како је рекао, лажи које долазе са две стране.

С једне стране су странке деснице, које тврде да бране Устав и суверенитет земље, што никаве везе нема с тим, а с друге, то је опозиција окупљена око Ђиласа – неке то не занима, па ће да бојкотују, а неки ће да изађу и да гласају против, објаснио је Дачић.

Подсећајући да по садашњим решењима судије и тужиоце бира скупштина, Дачић је рекао, да би он, као председник парламента, можда више био за то да се постојеће решење задржи.

“Грађани Србије 16. јануара излазе на референдум о промени Устава у делу који се односи на правосуђе. Како би се правосуђе ускладило са европским стандардима, Скупштина Србије је двотрећинском већином усвојила предлог Владе да се политика више не меша у избор судија и тужилаца”, додао је он.

Дачић је подсетио и на активности Скупштине после референдума.

“Скупштина чека да се донесе потврда на референдуму и онда иде на проглашавање акта о промени Устава, и после тога ће бити распуштена. Већ половином фебруара се распушта скупштина и расписују ванредни парламентарни избори, а почетком марта расписујем председничке изборе”, навео је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here