Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Демократска партија социјалиста најоштрије је осудила, како су рекли, насилничко и хулиганско понашање посланика Демократског фронта који су синоћ у Парламенту изазвали “вандалски инцидент незапамћен у црногорској историји”.

“Они су под изговором одбране СПЦ и интереса српског народа у Црној Гори, још једном приказали своје право лице, бирајући уцјене и насиље за постизање циљева своје назадне политике, у покушају да примитивизмом, агресијом, мржњом и ратничком реториком унизе црногорске институције, и блокирају доношење Закона о слободи вјероисповијести. Уствари, заједно са СПЦ у Црној Гори, као много пута до сада, показали су се као историјски превазиђени рестлови ретроградног, агресивног великосрпског национализма”, навели су из ДПС-а поводом синоћњих инцидената.

Упркос, како су навели, толерантном ставу и конструктивном понашању владајуће коалиције “у настојању да омогући представницима те политичке мањине да препозна шансу да у својој држави дјелује као одговоран политички субјект”, посланици ДФ-а се, како додају, редовно идентификују са “улогама неких квазинационалних хероја на барикадама туђих интереса”.

“На крају се то ‘херојство’ и прокламована спремност на жртву, сведе на лошу имитацију националистичког вандализма из деведесетих, где је мјера јунаштва иживљавање над микрофонима у Парламенту. Пословично ови несуђени јунаци брзо пређу пут од умишљених хероја, преко примитивних простака агресивних у маси, до незаобилазне, али сада већ трагикомичне улоге несхваћених жртава”, оцењују из ДПС-а.

Из те партије истичу да су, упркос покушајима изазивања дестабилизације, институције државе Црне Горе јуче, још једном показале своју зрелост и толеранцију.

Усвојен је Закон о слободи вероисповијести, који ће, како оцењују, на демократски начин уредити једну важну област на добро свих грађана.

“Манипулације и намјерне погрешне интерпретације Закона, уцјене и насиље, нијесу спријечили представнике већинске Црне Горе да обаве своју Уставом прописану улогу и изгласају закон који је усклађен са демократском праксом и начелима европског законодавства. Уцјене и пријетње, никад нијесу пролазиле у Црној Гори”, наводи се у саопштењу.

И ДПС-а позивају грађане да буду спокојни и да не наседају на провокације оних који су, као наводе, “вазда били спремни да на олтар великосрпског национализма приносе туђе жртве, покушавајући лицемјерно и неуспјешно да себе прикажу као хероје”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here