Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да се непрекидно рекламирају дочеци Нове године на трговима, а да то до сада нико у Кризном штабу није ни одобравао, ни подржавао. У другој половини јануара чека нас неминовно скок броја новозаражених, додао је Кон.

Др Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да нико није одобрио окупљања више од 500 људи, а увелико се рекламирају организовани дочеци Нове године на трговима.

“То до сада нико није у Кризном штабу одобравао нити подржавао. Сигурно неће бити ниједног епидемиолога, бар у Кризном штабу, који ће подржати такве догађаје. Чињеница је да, или ћемо радити проактивно или ћемо чекати кад крене пораст па онда предузимати мере, али јефтиније и боље се пролази кад се проактивно ради”, нагласио је епидемиолог.

Према његовим речима, дочек је тригер за преношење вируса. “То се не може избећи у тренутној ситуацији”, каже Кон.

Наводи да се епидемијска ситуација у Србији побољшава из дана у дан, али да упозорава ситуација са омикрон сојем и доласком наших људи из иностранства, где омикрон почиње врло озбиљно да доминира.

“Очекујемо већи прилив и тог вируса и вируса грипа у неком блиском периоду, у наредним данима и већ су многи дошли. Оно што може да се очекује је да застане тај пад”, наводи члан Кризног штаба.

Истиче да нас у другој половини јануара неминовно чека скок броја новозаражених.

“С обзиром на податке у Бритнији, где се у току два дана дуплира број новозаражених, имате четвороструки пораст у року од недељу дана”, упозорава Кон.

“Опасност постаје све већа” 

Члан Кризног штаба додаје да подаци из Британије о омикрон соју показују да се тим сојем углавном заражавају млади људи, те да се још не зна како се вирус понаша међу старијима.

“Имамо доказе који су објављени да се јављају реинфекције чешће, они који су прележали природно, да обољевају пет пута чешће. Ефективност са две дозе вакцине је нагло пала, са трећом дозом се одржава 70 одсто. Ако неко хоће да се заштити од омикрона, да не чека ни часа за примање треће дозе. Они који су остали невакцинисани су најпре на удару у уовој ситуацији”, указује Кон.

Епидемиолог наводи да за очекивати да омикрон изазива блажа обољевања, али истиче да досад немамо јасне доказе о томе јер углавном обољевају млади.

“Зато позив на вакцинацију више није апел него је неопходно да се млади вакцинишу да би штитили првенствено родитеље и баке и деке. Та свежа вакцинисаност повећава заштиту”, сматра Кон.

Подсећа да је медицински део Кризног штаба тражио “апсолутни минимум” да се ковид пропуснице уведу 24 сата. Скептичан је, каже, да ће се тако нешто усвојити.

“На неки начин је одлучено да се сви ови догађаји дешавају. Одговор, да не кажем изговор, је да се живети мора. Та прича да живот иде даље важи за сваку ситуацију, али као епидемиолог кажем да су одабране прославе и славља уместо заштите живота и то морам отворено и јавно да кажем. Постоје људи до којих неће стићи глас да је то повећани ризик, стићи ће само позиви да дођу на прославу”, сматра Кон.

“Као да је направљен референдум да се не поштују мере” 

У Србији се, према његовим речима, види непоштовање мера без обзира на све покушаје и увођења ковид пропусница.

Подсећа да је о мерама попут тестирања у школама и вртићима раније било много речи и додаје да је и по том питању скептичан да ће бити промена.

“Као да је референдум направљен да се не поштују мере, то се види на сваком кораку, и код значајних људи се види. Престао сам да носим маску јер човек је чудак у тој ситуацији. Наш амбијент је антимаскерски и антиваксерски и са тим морамо да се помиримо, не као струка и епидемиолози, то непоштовање овако ефективне мере као што су маске је готово самоубилачко, али то није само код нас”, сматра члан Кризног штаба.

Додаје да ће пракса ношења маски вероватно остати код 10 одсто популације и то је, каже, одокативна процена.

О леку “молнупиравир”

Др Предраг Кон је, говорећи о леку молнупиравир који ће ускоро бити у ковид амбулантама широм Србије, рекао да њега не треба да користе сви већ они који су нпр. изразито гојазни или имају друге хроничне болести које погоршавају ковид.

“У првих пет дана давања тог лека има највећу ефикасност и због тога ће бити присутан у ковид амбулантама. Треба тај лек и користити, једно је имати га, друго користити. Наши лекари су прилично резистентни против нових лекова, док се не навикну”, наводи Кон.

Указује да подаци о овом леку говоре да је висок степен заштите ако се лек да на време и ако се да адекватним особама.

“То не може да се користи као превенција и људи који би да пију као превенцију, то да не раде”, рекао је Кон, додајући да овај лек не би требало да користе труднице и дојиље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here