Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС гостујући на РТС покушао је да објасни епидемијску ситуацију која је знамо тешка и непредвидива.

“Док год не будемо постигли на глобалном нивоу изузетно висок степен вакцинације, односно заштите, односно имунитета против ковид вируса, ми ћемо стално имати варијабилне бројеве, у једним земљама ће се број смиривати или смањивати, падати, док ће у другим расти и практично ћемо се вртети у једном зачараном кругу неко дуже или краће време,  што углавном зависи од тога како се будемо сви ми појединачно односили према вирусу”, објашњава Стевановић.

Наводи да морамо да се прилагодимо на једну нову реалност јер, како каже, имамо један нови вирус, потпуно непознат здравственом систему и нашем имунолошком.

Наводи да је Клиника за инфективне и тропске болести, перманентно на 95 до више од 100 процената попуњености.

“Кажем више од 100 процената попуњености капацитета јер у тренуцима када је систем пребукиран и када треба сместити нове болеснике ми убацујемо кревете и у неке просторије које раније нису биле намењене за болесничке собе, типа трепезарија. Ми смо пријемно-тријажно место и код нас долазе углавном најтежи пацијенти, распоређујемо их у остале ковид болнице, али попуњавамо и своје капацитете”, објашњава Стевановић.

Како каже, у последња два до три дана смањен је притисак на тријажну амбуланту.

“Значајно мањи је притисак што се тиче броја болесника, али се нажалост не смањује прилив тешких болесника и то људи који долазе на први преглед након десетак дана болести, неки чак и у другој недељи болести”, објашњава Стевановић.

Докле, додаје Стевановић, докле год имамо велики број људи у јединицама интезивних нега, док имамо хиљаде људи на болничком лечењу, док нажалост имамо 50 људи који нам дневно умиру, потребно је имати чврсте мере које ће омогућити колико год је могуће смањивање даљег заражавања.

Објашњава да у болницама има оних који су примили вакцину, али како каже, вакцине не штите од тога да се нека особа не разболи већ да штити од тешких облика болести и смртног исхода.

Оно што је проблем са свим лековима који делују на подстицање нашег имунитета, додаје Стевановић, је што не делују код свих подједнако.

“Вакцине су нам донеле да особе које су вакцинисане, које имају какав такав имунолошки статус да кажемо стабилан имају лакше форме болести, чак и ако буду за болничко лечење оно много краће траје, лакше се лече, брже се отпуштају кући и много мањи проценат њих иде у јединице интезивниг лечења”, наводи Стевановић.

Додаје да, нажалост код тешких и хроничних болесника који имају више болести и велики број година вакцине не постижу довољно добар заштитни ефекат.

“Оно што је нажалост ситуација са свим болестима где се штитимо вакцинама јесте да особе које су тешки и хронични болесници, које имају више болести, велики број и година и болести, оштећења имунолошког система, малигне болести, нажалост код њих вакцине не постижу довољно добар заштитни ефекат. Друго, ми не можемо очекивати да ће пун заштитни ефекат имати особа која је добила само једну дозу вакцине или је добила другу дозу вакцине дан, два пре него што се разболела што практично значи да је вакцинисана у периоду када је била у инкубацији”, објашњава Стевановић.

“Али оно што је чињеница је да особе које су у јединицама интезивног лечења, а вакцинисане су у највећем броју случајева су тешки хронични болесници и да су њихове основне болести сасвим довољне да они нажалост буду у јединици интезивног лечења, а врло вероватно нису могли да обаве све оне прегледе баш зато што су нам болнице пребукиране ковид болесницима”, објашњава Стевановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here