Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Дигитални зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка лета, биће издавани за све вакцине против ковид-19, а моћи ће да их добију и грађани трећих земља, поручено је из Брисела – преноси РТС.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

“Европска комисија је предложила да се дигитални зелени сертификати прошире и на грађене трећих земља који бораве или легално путују у ЕУ. Временом би требало да европски зелени сертификати постану интероперабилни са стандардима на међународном нивоу. У средњем року, требало би да дође до усклађивања система, тако да сертификати које издају треће земље буду аутоматски прихваћени у ЕУ”, рекао је Рејндерс.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира на то да ли их је одобрила ЕМА или не.

“Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине”, каже Рејндерс.

У Бриселу наглашавају да дигитални сертификати нису “пасоши о вакцинацији”, већ да ће се издавати три врсте сертификата у дигиталном или папирном облику који ће се односити на доказ о вакцинацији против ковида-19, негативан тест или доказ о постојању антитела.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка лета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

“Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задржати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије”, рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона.

Да би предлог Европске комисије о увођењу дигиталних зелених сертификата ступио на снагу, треба да га подрже Европски парламент и земље чланице ЕУ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here