Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Известилац за Србију Владимир Билчик представио је пред спољнополитичким комитетом Европског парламента (ЕП) нацрт другог годишњег извештаја о Србији и изразио очекивање да ће Србија искористити прилику да се потпуно усклади са позицијом Европске уније поводом руске агресије на Украјину.

Владимир Билчик је рекао да суверене државе доносе суверене одлуке, али суверене одлуке такође имају последице по међународна партнерства, савезе и европске интеграције.

“Надам се да ће одлуке Србије, након избора, одражавати европске тежње”, нагласио је Билчик.

Навео је и да је ЕП увек био мотор проширења Европске уније, а да се проширење односи на политику, вредности, слободе и реформе.

Билчик је рекао и да финансијске и економске користи Европе постоје само због европске политике.

“Искрени партнери спремни су да подрже једни друге када су времена тешка. Драго ми је што је овог месеца ЕУ нашла начин да се заштити снабдевање Србије нафтом због руске агресије на Украјину. Искрени партнери би такође требало да буду способни да једни другима кажу непријатне истине”, истакао је Билчик.

Каже да је “брутална агресија Русије на Украјину” окренула наглавачке европски концепт да рата више неће бити и да сада, када се конвенционални рат вратио на континент, свако треба да заузме јасан став.

Билчик је у нацрту извештаја оценио и да је 2021. година била веома комплексна у Србији и да је Европски парламент спреман да ради са новоизабраном Скупштином Србије на даљем унапређењу демократских институција у Београду.

Нацрт извештаја требало би током године да разматра Европски парламент, а када га усвоји добиће снагу резолуције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here