Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Министарка за европске интеграције  у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на видео-конференцији министара спољних и европских послова земаља Западног Балкана и европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархеија.

На конференцији је оквирно представљена Комуникација Европске комисије (ЕК), сачињена с циљем доприноса и подршке ЕК Западном Балкану у решавању последица COVID-19 и социоекономском опоравку региона након пандемије, а која ће бити важан део агенде видео Самита лидера Западног Балкана и ЕУ, који ће бити одржан 6. маја.

Том приликом, Вархеји је представио позиције и планове ЕК уочи ЕУ–ЗБ састанка на највишем нивоу, нагласивши да упркос новонасталој кризи, регион остаје у фокусу ЕУ.

Он је истакао да се наведеном комуникацијом указује на финансијску помоћ коју је ЕУ наменила западнобалканским партнерима, а која свеукупно износи 3,3 милијарде евра.

Према његовим речима, ЕУ ће наставити да издваја значајна средства која нису део садашњег финансијског пакета, а фокус ће бити на дугорочним плановима помоћи региону, пре свега кроз економски развојни и инвестициони план, који ће бити представљен на јесен.

Истовремено, комесар је најавио иницијативу за повећање грантова Западном Балкану и то не само кредитних линија, при чему је нагласио да ће се то посебно односити на регионалне инфраструктурне пројекте из области трансевропских мрежа (енергетика, транспорт, дигитална мрежа и зелена агенда).

Јоксимовић је истакла да је настала криза била својеврстан „моменат истине“ за ЕУ и регион, и констатовала да је у целини гледано тест кредибилног партнерства и солидарности положен.

Она је навела да су досадашња улагања и намера ЕУ да помогне и подржи опоравак након пандемије од велике важности за подстицање краткорочног и дугорочног опоравка како Србије, тако и читавог региона, али и значајан подстрек реформском процесу и приближавању региона Унији.

Министарка је изразила очекивање да ће предстојећи самит бити прилика за то да ЕУ пошаље јасну политичку поруку конкретне подршке региону, али и прилика да се валоризује остварени напредак и потврди европска будућност Западног Балкана и направи листа приоритета за подршку региону путем најављеног економског и инвестиционог плана ЕУ.

Она је, такође, нагласила да је Србија захваљујући одговорном приступу економским и политичким реформама током претходних година показала да је дорасла глобалном изазову какав је COVID-19.

Према њеним речима, наша земља наставља са реформским процесом уз подршку европских партнера и захваљујући општој сагласности ЕК да Србија и регион треба да буду укључени у све важније иницијативе и пројекте.

Министарка је указала на то да је Србија током кризе понудила помоћ готово свим партнерима у региону, а да је значајно помогла и тешко погођеној Италији, која је чланица ЕУ.

У том смислу, овај самит ће уједно бити прилика и за то да се истакне заједничка спремност да унапређујемо сарадњу по свим кључним питањима, рекла је Јоксимовић.

Она је исказала посебну захвалност Вархеију на спремности да се лично ангажује и промптно реагује на молбу Србије и региона током кризе да се пренамене неутрошена средства из националних ИПА фондова.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here