Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

После пет година Закон о одређивању максималног броја запослених одлази у историју. Ипак, у државној служби ће се до краја 2020. и даље запошљавати по старом – уз сагласност Владине комисије. С друге стране, економисти тврде да је време да се забрана укине, јер је, како кажу, та привремена мера дала жељене ефекте – направљене су уштеде и редукован је број запослених.

Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору престаје да важи крајем ове године, а Владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и даље ће радити до краја 2020. и биће потребно обезбедити сагласност – саопштило је Министарства финансија .

Тренутно се анализира неколико различитих модела, како би у будућности то питање решили на најефикаснији начин, наводи Министарство.

Према прорачуну Фискалног савета, један од разлога је планирано повећање плата, које не оставља простора за ново запошљавање у државном сектору.

Забрана запошљавања је економски штетна мера и то је индиректно признала и Влада у својој фискалној стратегији летос, у Нацрту фискалне стратегије, где је написала да је та мера довела до мањкова у важним деловима јавног сектора и до повећања структуре јавног сектора, тако што је много повећала број запослених на одређено и на привремене и на повремене уговоре. Број ангажованих на одређено време за пет година повећан је за 60 одсто, тврде стручњаци.

Од краја 2013. године, када је уведена забрана запошљавања у јавном сектору, до априла прошле године у јавним предузећима број запослених је смањен за више од четрдесет хиљада.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here