Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Преседник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са косовским премијером Авдулахом Хотијем, у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине. Ово је први састанак две стране после 20 месеци паузе.

Први корак ка наставку преговора био је видео-самит одржан у недељу, а састанак у седишту ЕУ Вучића и Хотија је први такав сусрет после 20 месеци паузе.

Посредници у дијалогу су високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ и специјални представник за дијалог и Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Састанак је завршен око 19.30, а трајао је око сат времена.

У Европској унији састанак председника Александра Вучића и Авдулаха Хотија оцењују као важан први корак у обнови преговора.

План Брисела је да се дијалог води на два колосека: један посвећен финализацији и примени свих потписаних споразума, а други раду на споразуму о свеобухватној нормализацији односа.

Уочи одласка у Брисел, српски председник поручио је да ће се борити за интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији.

Пре састанка са Хотијем, Вучић је имао билатералне састанке са Борељом, Лајчаком и комесаром Вархељијем.

Две стране последњи дијалог су водиле 2018. године, након чега су разговори обустављени пошто је Приштина у новембру те године на српску робу увела таксу од 100 одсто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here