Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Због нереда у београдској Бетон хали у суботу увече, у Прекршајном суду у Београду приведено је укупно 78 окривљених, од којих осуђено њих 45.

“Против 33 поступак се даље наставља у редовном поступку, јер подносилац захтева за прекршајни поступак није обезбедио присуство сведока”, рекла је још за Т а н ј у г, председница суда Оливера Ристановић.

Од 45 решених случајева, судија за прекршаје изрекао је шест ослобађајућих пресуда, додала је Ристановићева.

Десет осумњичених који су ухапшени због кривичног дела насилничко понашање данас ће бити саслушани у Првом основном јавном тужилаштву у Београду, речено је Т а н ј у г у  у тужилаштву.

Окривљенима који су до сада прекршајно осуђени, изречене су казне од 30.000 динара због прекршаја непристојно, дрско и безобзирно понашање или 10.000 динара због ремећења јавног реда и мира.

У питању су пунолетну грађани, а међу синоћ приведенима било је и малолетника, који ће посебно одговарати.

До инцидената је дошло у суботу увече, након прославе шампионске титуле ФК Црвена Звезда у присуству неколико хиљада навијача, када се већа група издвојила и кренула да прави нереде у Бетон хали, где су у баштама ресторана седели гости.

Они су ломили излоге и инвентар, а нанели су и повреде одређеном броју лица, саопштило је тужилаштво.

*****

Министар полиције Александар Вулин је немили догађај најоштрије осудио и оценио да је веома штетан и за свет, који тиме ствара неповољну слику о нама. Изјавио је да се тако нешто никада више неће поновити. Таква осуда је несумњиво на месту, као и цитирана изјава. Ипак, то је само жеља и волели бисмо да се она оствари. Међутим, санкције које је изрекао Прекршајни суд су, мора се приметити, готово симболичне. Од 129 ухапшених, добар део је завршио одмах на слободи, а један добар део са симболичним новчаним казнама.  Искуство из света, па и наше, потврђује да се симболичним казнама проблеми не решавају. Јер, прекршаји се ипак настављају. Отуда треба изучити да ли је законска регулатива која санкционише ту област исувише блага за прекршаје са тако тешким последицама или судије немају храбрости да их санкционишу на прави начин и зато то треба хитно преиспитати. Оцена да нам је судство и у тој области недовољно ефикасно има велику цену. Зато је то један од важних задатака надлежних да помогну да се тако важна област уреди на задовољство пре свега грађана, који поштују законске норме, а то је свакако и интерес државе.   

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here