Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, показао национални регистар за лекове за 2021. годину и објаснио да све што се у њему налази здравствени радници морају да знају како би на ефикасан начин преписивали лекове, а у овим пандемијским условима и давали савете о вакцинама.

“Ми смо сада засути информацијама преко друштвених мрежа, медија. Зато апелујем на грађане да верују нама, здравственим радницима, да се посаветују и да не траже једноставне, јефтине одговоре на неким другим местима, где ће неко у једном пасусу покушати да вам демантује оно што се налази на хиљадама страница”, нагласио је Зелић.

Према његовим речима, едукација о лековима се никада не завршава. Додаје да су грађанима понуђене вакцине, али они не знају како да одаберу и онда траже лака решења, а решење је само у савету са здравственим радником.

Зелић је рекао да на дневном нивоу одговара на десетине упита грађана. “Желим да охрабрим људе да се вакцинишу, да разбијем било какву мистерију око вакцина”, навео је и објавио број телефона своје канцеларије како би могли грађани да га позову и посаветују се 011/3951-139.

Питања која му обично постављају су да ли смеју да се примењују вакцине код одређених алергијских реакција, пеницилинских шокова, да ли смеју да се примене код одређених здравствених проблема…

Зелић је рекао да је Агенција за лекове и медицинска средства успела да се ниједног тренутка не чека на вакцине, да су направљени тимови који се само тиме баве.

Највише полемике изазвала је вакцина Астра-Зенека.

На ову констатацију Зелић каже да ниједно референтно међународно тело СЗО и Европска агенција за лекове, као ни Агенција за лекове Србије није никада издала ограничење за примену Астра-Зенека вакцине.

“Ми гледамо нежељене реакције. СЗО и Европска агенција за лекове су дале јасан став да не треба ограничити ову вакцину у њеној примени, јер је корист неупоредиво већа од ризика. Све тромбозе које су до сада уочене су под праћењем. Српска Агенција за лекове је 17. марта и 24. марта дала два обавештења, позивајући здравствене раднике да прате шта се дешава. Нама до данас није ниједан случај недвосмислено потврђен да има икакве везе стварање угрушака са овом вакцином”, истакао је Зелић.

Поручио је да ова вакцина, као и све, задовољава високе стандарде квалитета и може да настави да се примењује.

Када је реч о о вакцини Модерна, каже да још није поднела захтев за регистрацију, у току су преговори и очекује се да ће се и она наћи у понуди.

Међутим, наводи да имамо вакцина и са Запада и из Русије и Кине сасвим довољно, више од 3,5 милиона доза је ушло у Србију и то је за сада више него довољно за имунизацију.

“У Европској агенцији за лекове су у процесу још четири вакцине Синофарм, Синовак, Новавакс и Куревак. Сви желимо да обезбедимо широки дијапазон, али мислим да је Србија има један невероватан успех, а то је да на вакциналним пунктовима буде довољно вакцина”, истакао је Зелић.

Објашњава да се све вакцине интензивно прате и да су нежељене реакције изузетно ретке – имамо 755 пријављених нежељених реакција за све четири вакцине, то је једна пријављена реакција на 3.973 имунизована грађана.

Наводи и да су све те реакције биле благе – оток, црвенило, бол, висока температура, бол у мишићима, мучнина и пролазе у року од неколико дана, што, како каже није ништа забрињавајуће.

Када је реч о онима који покушавају да се окористе у пандемијским условима, Зелић је навео пример да се на Дарк нету продају вакцине Модерна, Фајзер, а сајт се налази у Бечу, купује се путем биткоина, што је тешка криминална активност.

“То је све могло и нас да снађе да немамо довољно вакцина. Морамо да будемо свесни колико смо срећни да имамо довољно вакцина. Алберт Ками је у свом чувеном роману ‘Куга’ рекао да ће куга послати своје пацове у неки срећни град, ми смо тај срећни град”, навео је Зелић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here