Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Народни посланици су изабрали Ивицу Дачића за новог председника Скупштине Србије. Од 226 посланика који су гласали, за избор Дачића гласало је 225, док је један посланик био против. Нови председник Скупштине је поручио да само уједињена Србија може да одговори изазовима. Посланици су изабрали и шест потпредседника парламента, Вељко Одаловић је изабран за генералног секретара Скупштине. Формирани су скупштински одбори, након чега је завршена конститутивна седница новог парламента.

   За председника Скупштине Србије изабран је Ивица Дачић. Од 226 посланика који су гласали, за избор Дачића гласало је 225, док је један посланик био против.

За избор Дачића гласали су посланици Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, СПАС-а, Странке правде и помирења, Савеза војвођанских Мађара.

Против се изјаснио самостални посланик Владан Глишић, док посланици листе “Уједињена долина – СДА”, који су раније данас најавили да неће подржати лидера социјалиста, нису присуствовали гласању.

Избор председника парламента је обављен јавним гласањем, односно појединачном прозивком посланика.

Након избора Дачића, посланици би требало да се изјасне и о потпредседницима, именовању генералног секретара и радним телима.

Дачић је био једини кандидат за председника Скупштине Србије.

Дачић је у првом обраћању поручио да је за њега избор за председника парламента част. Подсетио је да је у Скупштину Србије први пут ушао 1992. године и да се сада вратио кући.

Захвалио је свима који су подржали његов избор на високу дужност, као и председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу зато што га је предложио да буде председник парламента.

Оценио је да само уједињена Србија може да одговори изазовима.

Наводећи да је био председник Владе Србије, заменик председника владе, министар унутрашњих послова, министар спољних послова, Дачић је приметио да је функција председника скупштине највећа коју је до сада обављао.

Ивица Дачић, који је и председник Социјалистичке партије Србије, обављао је до данас функције потпредседника Владе и министра спољних послова.

Раније данас, са мандаром Аном Брнабић обавио је примопредају дужности, које ће она обављати до избора новог шефа дипломатије.

Скупштина Србије изабрала је и шест потпредседника већином гласова народних посланика.

За потпредседнике су изабрани посланици Владимир Орлић са листе “Александар Вучић – За нашу децу”, Стефан Кркобабић са листе “Александар Вучић – За нашу децу”, Марија Јевђић са листе “Социјалистчка партија Србије – Јединствена Србија”.

Новоизабрани потпредседници Скупштине су и Радован Тврдишић са листе “Александар Шапић – Победа за Србију”, Елвира Ковач са листе Савеза војвођанских Мађара и Муамер Зукорлић са листе “Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца”.

На предлог новог председника парламента Ивице Дачића посланици су о избору потпредседника гласали јавном прозивком.

Народна скупштина изабрала је Вељка Одаловића са листе “Социјалистичка партија – Јединствена Србија” за генералног секретара, а у наставку седнице формирани су и скупштински одбори.

Одаловић је изабран већином гласова посланика на предлог председника Скупштине Ивице Дачића.

Дачић није образлагао свој предлог јер је, како је рекао, Одаловић већ био на тој функцији.

На данашњој седници формирани су и скупштински одбори, након чега је завршена конститутивна седница новог парламента.

Дачић је најавио да ће следећа седница парламента, на којој би требало да се расправља о Закону о министарствима, бити највероватније у суботу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here