Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

 Бакир Изетбеговић, лидер СДА рекао је данас новинарима да се СДА одлучила за иницијативу промене имена Републике Српске због тога што су Бошњаци и Хрвати грађани петог реда у Републици Српској. 

          “Бошњаци и Хрвати немају места у институцијама. Република Српска се назива другом српском државом на Балкану. Тамо за џамије говоре да арлаучу”, рекао је Изетбеговић на конференцији. Додао је да на енглеском Република Српска не значи ништа.

          “Питају нас зашто то радите у овом тренутку. У Босни и Херцеговини нема момента кад не би било питање ‘зашто сад’. Напада се на симболе Босне и Херцеговине. Све што ради Додик је као да не жели да именује мандатара и да држи тензије”, додао је Изетбеговић.  Он истиче да није захтев да се укину ентитет и српски народ, те да ова земља припада свима једнако.

          “Тражићемо да се у тај назив уграде и Бошњаци и Хрвати. Додик је у офанзиви и нема дана у претходна три месеца кад није то показао, док пробосанске странке шуте. Ово ће бити Република Српска базирана на етничком чишћењу и костима убијених људи. Прихватили смо је али нисмо прихватили да то буде ентитет у којем ће се наставити понижавати други”, рекао је Изетбеговић. Он је додао да ће поставити рок да се односи поправе према Бошњацима и према Хрватима повратницима.

          “Дајемо пола године, ако се односи промене и ми ћемо променити нашу одлуку. Прети нам се да размислимо, прете нам отцепљењем. Зашто се боје, нека нас пусте да се обратимо Уставном суду и нека он каже имамо ли право, можда немамо.”, рекао је Изетбеговић.

          “Ако се ствари промене видљиво у наредних шест месеци можемо размислити. У почетку ће се ствари компликовати након ове иницијативе али верујем да ће ствари кренути. Нисмо ми изазвали кризу, ми само тражимо своја права.”, закључио је Изетбеговић.

„Српска стварност“ / Факти /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here