Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

У Архиву Југославије свечано је отворена изложба поводом обележавања 100 година од оснивања савременог Дипломатског архива у Министарству спољних послова. Изложба је отворена до 31. децембра.

Изложбу, којом је представљен Архив Министарства спољних послова кроз време, чине документа о његовој организацији и раду у периоду до и након 1945. године, о њиховом сређивању, обради, чувању и смештају, као и о истраживању архивске грађе.

Историјат Дипломатског архива МСП-а прати богату државотворну традицију Србије, а документи који се чувају у МСП-у укључују и неке од дипломатских аката и међународних уговора уграђених у саме темеље међународног поретка 20. века.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да у будућем периоду пред Дипломатским архивом и МСП стоје нови задаци и изазови попут модернизације рада и дигитализација грађе, како би се она сачувала, али у исто време учинила и доступном што већем броју корисника.

Како је навео, у витринама се може видети четири уговора из Збирке међународних уговора, укључујући и најстарији међу њима, Уговор о савезу између Србије и Румуније из 1868. године, који су конзервирани и дигитализовани захваљујући сарадњи МСП-а са Народном библиотеком Србије и њеним стручњацима из лабораторије за рестаурацију и конзервацију.

“У архивама се чува прошлост, а управо однос према њој у великој мери одређује и нашу будућност”, навео је Дачић.

Свечаности су присуствовали амбасадори – Русије, БИХ, Шведске, Албаније, Турске, Мексика, Кубе, Чешке, Азербејџана, као и представници међународних организација.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here