Mesto za reklamu

01.10.2021.

    Наш познати лекар у САД Др Ненад Јанићијевић, власник успешне клинике “МедиХелп”из Кливленда, нам је потврдио да је позната америчка фармацеутска компанија Мерк објавила да је њена још експериментална пилула против Ковида – 19, успешно положила све тестове на клиничким истраживањима и да је у току припрема документације за добијање дозволе за регистрацију код америчке Агенције за храну и лекове, а одмах ће се тражити и одобрење и за употребу лека и широм света.

Др Јанићијевић верује да је реч о леку који ће значајно помоћи оболелима од ковида 19. јер је током истраживања показао да су они који су били заражени ковидом 19. да им такорећи није потребна болничка нега и да је смртност таквих пацијената значајно смањена.

Зато се с нестрпљењем очекује регистрација лека, јер би то била прва пилула за лечење Ковида, што би био значајан напредак у борби против пандемије. Све терапије за Ковид 19, одобрене у САД, дају се интравенозно или ињекцијом.

    Мерк и партнерска компанија “Риџбек бајотерапјутикс” навели су да резултати показују да је код пацијената који су узели лек “молнупиравир”, у пероду од пет дана од појаве симптома Ковида 19. и то за опасну делта варијанту вируса, значајно је смањена стопа смештаја у болнице и смртних случајева у поређењу са пацијенатима који су добијали друге лекове, рецимо плацебо.

Истраживање је обављено на 775 пунолетних особа са благим до умереним симптомима Ковида код којих је постојао већи ризик од тешке болести због здравствених проблема као што су гојазност, дијабетес или срчане болести.

Међу пацијентима који су узимали молнупиравир, 7,3 одсто је било хоспитализовано или је преминуло на крају периода од 30 дана, у поређењу са 14,1 одсто оних који су добили рецимо плацебо.

После тог перода није били смртних случајева у групи која је добила лек, док је било осам жртава међу онима који су примили плацебо, саопштила је компанија. Резултате још нису размотрили други стручњаци.

Независна група здравствених експерата, која је пратила клиничко истраживање, препоручила је да се оно заустави раније зато што су привремени резултати били толико снажни. Директори Мерка саопштили су да се консултују са америчком Управом за храну и лекове (ФДА) и да планирају да ових дана поднесу резултате клиничких тестова на разматрање.

Контраиндикације су регистроване код обе групе током истраживања, али су биле незнатно присутније међу онима који су примили плацебо. Компанија није прецизирала о којим проблемима је реч.

Резултати ранијих истраживања показали су да лек није помагао пацијентима који су већ били хоспитализовани са тешким симптомима.

Сједињене Државе су већ одобриле један антивирусни лек, ремдесивир, за Ковид 19 и дозволиле хитну употребу три терапије антителима да би се помогло имуном систему да се бори против вируса. Међутим, сви лекови се дају интравенозно или ињекцијом у болницама или клиникама, а залихе су све мање због новог таласа пандемије изазваног делта сојем коронавируса.

Здравствени експерти, међу којима је и водећи амерички епидемиолог доктор Ентони Фаучи, дуго су се залагали за развој лека који би пацијенти могли да пију после појаве симптома Ковида 19, као што лек Тамифлу помаже против грипа. Сматра да је Меркова пилула против ковида 19. импресивна и да су такви лекови кључни за успостављање контроле над будућим таласима заразе и смањење последица пандемије.

Подаци из студија о Мерковој пилули против Ковида 19. су утолико вреднији јер показују да се смањује потреба за смештајем у болнице и смртност чак за 50 одсто у односу на досадашње медикаменте – каже водећи амерички епидемиолог др Ентони Фаучи.

Мерков лек против ковида 19. делује тако што ремети ензим који коронавирус користи за копирање свог генетског кода и умножавање.

Америчка влада је најавила да ће купити 1,7 милиона доза лека, ако га одобри ФДА. Мерк је саопштио да ће да произведе 10 милиона доза до краја године и да има уговоре са владама широм света. Цена лека није објављена.

Треба рећи и да још неке америчке фармацеутске компаније, међу којима су Фајзер и Рош, испитују своје лекове и могле би да имају резултате наредних недеља и месеци.

Компанија Мерк је планирала да клиничким тестовима, у касној фази, обухвати више од 1.500 пацијената, пре него што је истраживање зауставио независни Одбор. Објављени резултати, су засновани на истраживањима  пацијента из Латинске Америке, Европе и Африке, а 10 одсто пацијената било је из САД.

Директори компаније Мерк су, после извештаја независног Одбора састављеног од експерата медицинске струке, оценили да је то  довољно за пријављивање за регистрацију лека “молнупиравир” код америчке Агенције за храну и лекове / ФДА / и националних агенција за лекове у другим земљама света, како би се преко потребан лек против опасног вируса ковид 19. почео да масовно користи.

“После објављних резултата клиничких истраживања и моја очекивања су испуњена, јер тај нови лек, како смо чули,  помаже да пацијент не мора да се лечи у болници и да је смртност у односу на досада коришћене лекове преполовљена. То је изванредан успех – сматра и др Јанићијевић.

И на крају доктор Ненад Јанићијевић, наш успешан лекар у Америци у чијој клиници ургентне медицине се дијагностикују и неки и лече од ковида 19. преноси и свој лични однос у борби против ковида 19.

“Охрабрују вести попут ове које су остварили фармацеути куће Мерк Ко.Ипак, сматрам да се вакцина у овом тренутку сматра најбољим избором. Лично сам се међу првима вакцинисао. То су учинили и сви моји чланови велике породице, а сви су лекарске струке. Неки раде код мене, а неки у другим познатим болницама. Хвала Богу направили смо добар избор. Да је тако сведочи и официјелна статистика. У САД је због ковида 19. Умрло преко 700 хиqада љуиди. Готово сви преминули нису били вакцинисани. Или управо објављени подаци о истраживању вакцине против делта соја вируса  у болницама у једном округу државе Вашингтон

Подаци показују да  невакцинисана особа има осам пута више шанси да ће бити позитивна на Ковид 19., а 41 пут више шанси да ће морати да буде у болници и 57 одсто више шанси да ће од Ковида умрети.

Вакцинација је несумњиво најбољи начин за спречавање поновног избијања болести и окончање пандемије.

Све сам ово на крају испричао због мог народа у Србији. Знам да је проценат вакцинисаних веома скроман, иако се добро почело. Чини ми се да се без озбиљно осмишљене кампање неће ситуација много поправити. Само апел политичара није довољан. За успех потребно је обраћање оних којима се више верује, пре свега лекара који имају кредибилитет. Очекујем да ће моја Србија бити у томе успешнија, јер вакцинација даје најбоље резултате. У исто време потребне су и мере и санкције за оне који угрожавају друге. Људски живот је изнад свега. Нажалост, људи у свету, па и у мојој Србији због ковида масовно умиру. Немојмо то да дозволимо. Вакцинишите се ако то већ нисте учинили!

“Српска стварност” / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here