Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У последњих недељу дана званично је регистровано више од 105.000 новозаражених. Тај број је, међутим, сигурно много већи, будући да многи носе вирус, а да то и не знају, или нису отишли на тестирање. Још је рано говорити о крају пандемије на пролеће, у овом тренутку борба још траје, рекла је за РТС имунолог Љиљана Софронић Милосављевић.

Бројке показују да је висок проценат популације имунизован – било путем инфекције било путем вакцина. Различите земље заузимају различите мере. Став наших стручњака је да вакцинацију треба продужити како би клиничка слика била што блажа.

Иако омикрон сој даје блажу клиничку слику повећава се и број хоспитализованих и број умрлих, а невакцинисани и хронични болесници су најугроженији, тако да је веома важно да се што већи број људи вакцинише.

“Још је рано говорити о крају пандемије на пролеће, оптимиста сам, али у овом тренутку се још боримо. Истраживања треба да нам покажу где смо и како наставити даље”, објашњава имунолог Љиљана Софронић Милосављевић.

Од понедељка се ђаци у целој земљи враћају у школске клупе. Поред коронавируса, у Србији је у циркулацији и вирус грипа, микс ова два вируса, али и друге респираторне инфекције.

“Не желим да се конфронтирам са ставом највишег тела, али је ово медаља са две стране. За децу је социјализација важна, али мислим да би продужетак од две недеље распуста свакако допринео бољој ситуацији посебно због контакта деце са онима који су најугроженији – а то су баке и деке”, рекла је професорка Софронић Милосављевић.

Студија Института за примену нуклеарне енергије на којој ради и професорка Софронић Милосављевић треба да пружи одговор на питање колико су вакцине ефикасне.

“Студија је национална и популациона и води је Медицински факултет у Београду. Повезана је тесно са оним што се ради у Европи. Епидемиолози су јасно дефинисали да испитаници могу бити старији од 18 година из свих делова Србије. Студија обухвата и оне који се први пут вакцинишу и оне који се вакцинишу трећи пут, како би се упоредило колико ‘памћење’ имуног одговора траје”, рекла је професорка Софронић Милосављевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here