Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Скоро 60% грађана на Косову сматра да таксе не би требало суспендовати, наводи се у истраживању јавног мњења Косовског демократског института (КДИ). С друге стране, 86% испитаника српске националности обухваћених анкетом, сматра да би таксе требало укинути како би се отворио пут дијалогу.

Истраживање КДИ о ставовима грађана на Косову о дијалогу бави се и најпрепознатљивијим термином у вези са дијалогом у последње две године – „корекцијом граница“. За разлику од сличних истраживања спроведених на територији централне Србије према којима већина грађана не зна шта значи термин „корекција граница“ или наводе да нису упознати са политиком председника Александар Вучића према Косову, резултати на Косову су другачији.

Термин „корекција граница“ који је косовски председник Хашим Тачи по први пут споменуо 2017. објашњавајући да он подразумева припајање  Прешева, Бујановца и Медвеђе Косову, разуме, према подацима из истраживања, 45% испитаника обухваћених истраживањем. Уз то, 31% наводи да донекле разуме шта „корекција граница значи“.

И док скоро половина испитаних разуме шта значи „корекција граница“, скоро 30% испитаних не разуме шта значи „Заједница српских општина са извршним овлашћењима“.

Теме о којима би требало разговарати у евентуалном наставку дијалога су нестала лица (71%), казне за ратне злочине (60%), надокнада штете настале у рату (59%), извињење (56%) и пензијски фонд (41%). Иако је признање Косова прва тема за све косовске политичке званичнике, према резултатима овог истраживања захтев „узајамно признање“ тек је 6. на листи приоритета и 38% испитаника сматра да ово треба бити тема дијалога.

Анкета је спроведена почетком септембра и обухватила је 1070 испитаника.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here