Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Сједињене Америчке Државе избрисале су представнике власти у Приштини са учесника осам различитих програма Маршаловог центра за стратешке студије у Немачкој, јавља приштински дневник Зери. Ова одлука Америке последица је одбијања Приштине да укине таксе на производе из Србије и БиХ.

 Посла одбијања да се премијеру Косова Рамушу Харадинају изда визу како би присуствовао Молитвеном доручку у Вашингтону, Америка је наставила притисак на Приштину, бришући косовске учеснике са списка серије безбедносних програма који се, у организацији Маршаловог центра за стратешке студије, одржавају у Немачкој.

Приштински дневник Зери први је објавио вест о новом упозорењу америчких власти, а Амбасада САД у Приштини је потврдила да представници Косова неће учествовати у програмима који трају од марта до септембра.

“Америчка амбасада може да потврди да су отказани позиви за косовске учеснике у осам програма који почињу у марту и завршавају се у септембру”, наводи се у одговору Амбасаде САД у Приштини Гласу Америке.

Претходно, Вашингтон је у више наврата упозоравао владу Рамуша Харадинаја да увођењем такси од 100 одсто на производе из Србије и БиХ наноси озбиљну штету регионалним процесима, а низ оштрих порука САД резултирао је одбијањем Американаца да издају визу Рамушу Харадинају.

Харадинај, који је под озбиљним притиском међународне заједнице и коалиционих партнера да укине или суспендује таксе, за сада не одустаје од тих намета.

Европски центар за безбедносне студије “Џорџ Ц. Маршал” бави се изазовима транснационалне и регионалне безбедности.

Иначе, САД су до сада више пута од представника приштинских институција тражиле укидање таксе увећане сто одсто на робу из Србије и БиХ.

Томе се, међутим, противи премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај.

Због тога Харадинају је најпре ускраћена виза зa САД, где је требало да отпутује на Молитвени доручак, а нешто касније командант Националне гарде Ајова Тимоти Ор је отказао посету Приштини.

Заменик министра косовских безбедносних снага Бурим Рамадани, који је и стручњак за безбедност, није желео да коментарише одлуку САД о најновијим санкцијама Приштини.

„Српска стварност“ / Зери, Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here