Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Северноатлантска алијанса гледа на Србију као на доброг партнера, а не као безбедносни проблем, рекли су за РТС званичници НАТО-а. Наоружавање и подизање оперативних способности Војске Србије НАТО не види као проблем и сматра да је суверено право сваке земље да развија своју војску. НАТО прати ситуацију у вези са трансформацијом косовских безбедносних снага у оружане снаге.

Током студијске посете Здруженој Команди НАТО-а у Напуљу коју је за медије и истраживаче организовао Београдски центар за безбедносну политику, званичници НАТО су рекли да ће наставити сарадњу са Србијом у домену војне обуке и размене знања.

Модел сарадње са Србијом исти је као и у случају Ирске, Шведске, Финске или Швајцарске – где партнер сам бира у којим ће областима сарађивати и у којим активностима ће учествовати.

Изузетак су вежбе у складу са чланом 5. Вашингтонског споразума НАТО, на којима се искључиво земље чланице Алијане увежбавају за заједничку одбрану од спољног непријатеља – где партнери немају право да учествују. Пример за то је недавана велика војна вежба “Спој трозупца 2018” у Норвешкој.

Сарадњу са Србијом ниједна од земаља чланица никада није оспоравала, иако на то има право.

Како је РТС-у речено у Команди Здружених снага НАТО у Напуљу, на предлог Србије, мобилни тимови за обуку ће посетити Србију и увежбавати припаднике Војске Србије на неколико тема – а истичу да ће то бити добра прилика за размену знања за обе стране. Сарадња по овом питању траје већ годинама.

Такође, већ неколико година Војска Србије има јединице које су обучене и опремљене у складу са Концептом оперативних способности, што значи да могу да учествују у војним операцијама НАТО-а.

Више земаља учествује у овом концепту и осим испуњења НАТО стандарда војске могу да виде где се налазе у односу на земље чланице Северноатлантске алијанске, затим размењују искуства са другим војскама и све то могу да примене и у сопственој обуци.

Србија тренутно има по једну пешадијску и инжењеријску чету, вод војне полиције и вод атомско-биолошко хемијске одбране у Концепту оперативних способности. Током 2020. године још по један вод војне полиције и атомско-биолошко хемијске одбране ће се придружити Концепту оперативних споосбности.

Војска Србије од 2013. године има по једног штабног официра у Команди НАТО у Напуљу који задужен за проверу обучености и унапређење обуке у оквиру овог концепта. Први официр је био на дужности од 2013. до 2017, а наредни је почео да обавља дужност од 2018. године.

Takođe, pripadnici Vojske Srbije se na isti način obučavaju za učešće u mirovnom misijama, jer su u Libanu na primer, u sastavu kontigenata Španije i Italije – zemalja članica NATO.
U okviru Komande NATO u Napulju je formirana Balkanska kancelarija za vezu, kako bi se ubrzalo donošenje odluka i smanjile birokratske procedure.

О значају који регион Балкана има за НАТО говори и чињеница да је у оквиру Команде НАТО-а у Напуљу оформљена Балканска канцеларија за везу, како би се лакше координасле активности војне сарадње са земљама партнерима које нису чланице НАТО-а.

Званичници су истакли да је претходно одржана војна вежба подржана рачунарским симулацијама РЕГЕКС 18 у Србији била одлично организована и да су српски војници својим професионализмом подигли ниво квалитета те вежбе која се одржава већ годинама.

Војска Србије је према мишљењу експерата једнако способна да испланира велике војне вежбе као и земље чланице НАТО-а.

“Српска стварност” / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here