Mesto za reklamu
  1. 01. 202.

Рекордних 219.000 заражених у Италији

У Италији је данас регистровано 219.440 новооболелих од коронавируса, што је највише у једном дану од почетка пандемије пре две године.

Тако је јучерашњи рекорд од 189.109 нових случајева ковида оборен већ после 24 сата.

Упркос томе што је нови сој коронавируса мање опасан од претходног, обистињују се предвиђања стручњака да ће због огромног броја оболелих болнице поново бити преоптерећене.

То потврђује и податак да је у Италији данас у јединице интензивне неге примљено 177 пацијената, 55 више него у среду.

У критичном или веома тешком стању данас је 1.467 пацијената, што је 39 више него јуче.

Због алармантног повећања броја заражених, Влада Италије је одлучила да за све старије од 50 година вакцинација против ковида буде обавезна.

“Желимо да зауставимо раст инфекција и натерамо Италијане који то још увек нису ,да се вакцинишу”, поручио је премијер Марио Драги на састанку Владе у среду, преноси АП.

Драги је рекао и да је одлука о обавезној вакцинацији за старије особе донета из забринутости да су у већем ризику од хоспитализације и “да би се смањио притисак на болнице и спасили животи”.

У Грчкој девет од 10 заражених короном има омикрон

Девет од десет ковид случајева у Грчкој може се приписати омикрон соју, саопштила је заменица министра здравља Мина Гага.

Она је рекла да је 30. децембра омикрон чинио 82 одсто свих случајева, а само дан касније то је било 89 одсто, пренео је Катимерини.

С обзиром на повећан притисак на хитне здравствене службе, позвала је особе које су позитивне на антигенском тесту да не журе у болнице како би урадили ПЦР тест, већ да то покушају у домовима здравља.

Приватни медицински сектор требало би да у петак добије званични допис од владе којим се тражи да помогну јавном здравству, рекла је Мина Гага.

Џонсон: Вакцине против ковид-19 неће бити обавезне

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас да вакцине против кивид-19 неће бити обавезне, иако су активисти против вакцинације одвраћали људе да се вакцинишу.

Џонсон је рекао да је желео да убеди оне људе који оклевају да приме вакцине да их добију, али да му је задатак отежан због људи који су ширили дезинформације, пренео је Ројтерс.

“Желим добровољни приступ у овој земљи и ми ћемо задржати добровољни приступ… Друге европске земље иду на принуду”, рекао је Џонсон новинарима.

“Али каква трагедија је што имамо сав овај притисак на NHS (Националну здравствену службу) … и имате људе који тамо изговарају потпуне глупости о вакцинацији … И мислим да је време да их ја, ( и) влада, упозоримо на оно што раде. То је апсолутно погрешно. То је потпуно контрапродуктивно”, истакао је Џонсон.

Нови сој у Француској има више мутација од омикрона

Нови сој корона вируса B.1.640.2, доказан је почетком децембра код једне особе која је дошла из Камеруна, а како је саопштено из болнице у Марсеју, тим сојем на подручју југа Француске заражено је 12 особа.

О овом соју се готово ништа не зна, осим да има 46 мутација, што је више од омикрона, код кога постоје 37 промена генетског материјала изворног вируса, а такође се може утврдити да је то “круна” већ познатих мутација N501Y каква је утврђена у соју Алфа и мутације E484K, пише Дојче веле (DW).

За те промене је познато да се тако вирус снажније повезује с људским ћелијама, што значи и да се лакше и брже шири, али због малог броја случајева, не зна се баш ништа о најважнијем: колико је тај нови сој заразан и колико је опасан.

Француски парламент одобрио закон о ковид пропусницама
Француски парламент одобрио је данас најновије владине мере за борбу против ковида-19, међу којима је и закон о ковид пропусницама.

Закон о ковид пропусницама подржало је 214 посланика, против је било 93 посланика, док је 27 било уздржано, наводи агенција Ројтерс.

Ове мере сада иду пре Сенат, који ће их размотрити пре било каквог даљег одобрења.

Владајућа партија Република у покрету је раније ове недеље стала у одбрану нешто грубље реторику председника Емануела Макрона која је упућена невакцинисанима, а након што су његове речи изазвале осуду опозиције и помешане реакције бирача.

Макрон је рекао да жели да “разбесни” невакцинисане људе тако што ће им живот толико закомпликовати да ће на крају морати да се вакцинишу против ковидаа.

Француска је јуче регистровала рекорд од више од 332.000 нових случајева и још 246 смртних случајева од последица ковида у болницама, док је земља суочена са петим таласом вируса.

Не зна се ни да ли је настао у Камеруну, али стручњаци сматрају како је то лако могуће, већ и због чињенице да је тамо вакцинисано само негде око 2,4 одсто популације, што значи да вирус има “широко поље” где може да се шири, а тако и мутира.

Виролози још од почетка ове пандемије упозоравају како је могуће да буде на хиљаде сојева вируса,а постоји и могућност “укрштања” с другим вирусима.

Британија укинула обавезу тестирања уочи путовања

За људе који путују у Енглеску биће ублажена правила о тестирању на ковид, објавила је данас британска влада.

Потпуно вакцинисани путници који долазе у Енглеску од сутра више неће морати да раде тест на ковид пре путовања, а од недеље, уместо да ураде PCR тест другог дана од доласка, моћи ће да узму јефтинији брзи тест латералног протока, преноси BBC.

Промениће се и правила везана за самоизолацију по доласку.

Овакву одлуку је потврдио британски премијер Борис Џонсон, која је уследила након апела туристичких агенција и њихових тврдњи да мере више нису ефикасне услед убрзаног ширења омикрон соја.

Према садашњим правилима која су на снази до сутра, сви потпуно вакцинисани путници старији од 12 година морају показати доказ о негативном тесту латералног протока или негативан ПЦР тест урађен два дана пре доласка у Уједињено Краљевство.

Потпуно вакцинисане особе, такође, морају да плате ПЦР тест у року од два дана од доласка и да се самоизолују док чекају резултат.

Људи који нису у потпуности вакцинисани морају да ураде ПЦР тест и другог и осмог дана по доласку и да се самоизолују 10 дана.

У Русији новозаражено 15.316 људи

У протекла 24 сата Русија је регистровала 15.316 нових случајева заразе корона вируса, што је најмањи број заражених од 17. јуна прошле године, саопштио је данас Кризни центар за борбу против корона вируса.

Како показују подаци Кризног центра, у протекла 24 сата преминула су 802 пацијента, преноси руска агенција ТАС С.

Од почетка пандемије у Русији је укупно потврђено 10.601.300 случајева новозаражених и 313.817 смтних исхода.

У Енглеској забележено 169 случајева “флуроне”

Више од 160 случајева “флуроне” откривено је у Енглеској, али експерти кажу да би број оболелих могао да буде око хиљаду,истовремено наглашавајући да су пренаглашена страховања због “флуроне”, што су корона и још један вирус, обично грипа.

Подаци Британске здравствене агенције за безбедност показали су да од 8,6 милиона људи који су имали ковид до краја новембра, 169 је истовремено имало још неки вирус, што је око 0,002 процената, пренео је Дејли мејл.

Здравствени званичници кажу да би праве бројке о особама које су имале истовремено два вируса могле да буду 10 пута веће, а око 30 одсто особа којима је била неопходна кисеоничка потпора у болници имало је још једну инфекцију уз ковид.

Двоструки вирус је забележен у Европи и САД раније ове недеље, а међу пацијентима су била и деца и труднице.

Међутим, лекари који су пратили такве случајеве пријавили су углавном блаже симптоме, а један од водећих експерата, додаје “Дејли мејл”, рекао је да су страховања од “флуроне” “пренадувана”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here