Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Број оболелих од корона вируса у свету премашио је 86 милиона, а Сједињене Америчке Државе и даље предњаче у броју заражених и преминулих од последица ове инфекције, показују подаци сајта “Worldometers”.

Активних случајева у свету тренутно је 23.220.300, а у критичном стању је 107.694 људи, односно 0,5 одсто.

Убедљиво највише оболелих и преминулих је у САД, где је регистровано више од 21 милион случајева и 361.573 смртних случајева. Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, у САД је у току прошле недеље забележено 2.637 смртних случајева, што значи да је у просеку на сваких 33 секунде преминула једна особа заражена корона вирусом.

Следи Индија са више од 10,3 милиона оболелих и Бразил са преко 7,7 милиона случајева корона вируса.

На трећем месту по броју заражених је Русија са више од 3,2 милиона оболелих, а више од два милиона заражних имају Велика Британија, Француска, Турска и Италија.

Велика Британија броји највише смртних случајева у Европи пошто је у тој земљи до сада преминула 75.431 особа.

Више од 10.000 враћено са границе

Аустријска полиција је, од 19. децембра, када је ступио на снагу пооштрени режим уласка у земљу, спровела око 770.000 контрола на граници, карантин је наложен за око 55.000 особа, док је њих 10 000 враћено са границе.

Наиме, пооштрени режим уласка у земљу, који је на снази, предвиђа обавезан десетодневни карантин, који је могуће прекинути тек након петог дана изолације уз негативан тест на корона вирус.

“Полиција је од 19. децембра, као и од почетка пандемије, обавила професионално свој посао. Број контрола на границама, у сарадњи са здравственим властима, то доказује на импресиван начин”, поручио је министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер.

Ситуација нестабилна и критична у Италији

Епидемиолошка ситуација је још увек критична и нестабилна, још увек није могуће олабавити анти-ковид мере, изјавио је координатор владиног научно-техничког комитета, Агостино Миоцо, преноси агенција Анса.

У последња 24 сата у Италији је 348 особа подлегло зарази корона вируса, а нових заражених је било 10 хиљада.

По речима координатора, крива заразе је стабилна, али не смањује се број заражених. На болничком лечењу су 23 хиљаде заражнеих ковидом19, на одељењима интензивне неге скоро три хиљаде особа.

Од почетка пандемије у Италији укупно умрлих од корона вируса је 75 680 особа.

По проценту смртности у односу на број становника Италија је на првом месту међу земљама Европске Уније.

Нови сој короне детектован у Паризу

Генерални директор болничког система Париза Мартин Хирш, потврдио је јутрос у интервјуу за телевизију Франс 2 да је нови сој коронавируса детектован у Паризу.

Нешто раније, министар здравства Француске Оливије Веран изјавио је у радио програму РТЛ да је у Француској до сада потврђено присуство новог соја корона вируса у 10 случајева, пренео је Ројтерс.

Први случај британског соја откривен у Њујорку

Високо заразни британски сој коронавируса откривен је у граду Саратога Спрингс, што је први познати случај те варијанте вируса у савезној америчкој држави Њујорк, саопштио је гувернер Њујорка Ендрју Куомо.

Куомо је рекао да је један 60-годишњак недавно тестиран позитивно на мутирани сој Ковида-19 и да се он опоравља.

Како наводи Њујорк пост, верује се да се пацијент, који није идентификован по имену, заразио у златари у Саратога Спрингсу.

Куомо је рекао да се разболело још троје људи у продавници, али да и даље није јасно да ли имају нови сој корона вируса.

Он је додао да особа која се заразила није путовала, што наговештава да се новим сојем корона вируса заразила преко особе која још није идентификована из заједнице.

Британски сој коронавируса раније је у САД откривен у Колораду и Калифорнији.

У Израелу одобрена вакцина Модерне

Америчка фармацеутска компаније “Модерна” саопштила је да је израелско министарство здравства одобрило њену вакцину за примену, што је за сада треће одобрење за вакцине ове компаније и прво изван северне Америке.

Претходно су Модернине вакцине одобрене у СДА и Канади, а у току је поступак за издавање дозвола у ЕУ, Сингапуру, Швајцарској и Великој Британији.

У Израелу је стартовала вакцинација становништва темпом који се сматра једним од најбржих у свету, са планом да се најосетљивији грађана Израела вакцинишу до краја јануара.

Вакцинација је започета још 19. децембра са вакцинама компанија Фајзер/Бионтек, преноси Ројтерс.

Компанија “Модерна” најавила је повећање минималне производње вакцина за 100 милиона доза.

У Немачкој потврђено скоро 1,8 милиона случајева ковида-19

Број потврђених лсучајева ковида-19 у Немачкој у последња 24 сата износи 11.897, укупно 1.787.410 од почетка пандемије, саопштено је јутрос из Института “Роберт Кох”.

Број преминулих ковид пацијената у последња 24 сата је 944, укупно 35.518 од почетка пандемије.

Сарајево: 19,1 одсто одраслих имало корону

Сероепидемиолошко тестирање које су спровели Завод за јавно здравство ФБиХ и Завод за трансфузијску медицину ФБиХ отркило је да је 19,1 одсто одраслих особа у Кантону Сарајево било инфицирано коронавирусом.

На основу резултата тестирања 1.015 особа старости од 18 до 65 година, које су донирале крв у раздобљу од 2. новембра до 7. децембра, процењен је проценат особа које су биле заражене корона вирусом, преноси Клиx.ба.

Према старосној структури, особе од 18-29 година чиниле су 33,6 одсто заражених, особе од 30 до 39 година 31,5 одсто, од 40-49 година 20,3 одсто, од 50-59 година 11,4 одсто и од 60-65 година 3,2 одсто.

Испитаници мушког пола чинили су 73,9 одсто заражених, а жене – 26,1 одсто.

Прошле недеље на сваке 33 секунде преминула једна особа у САД

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, у САД је у току прошле недеље забележено 2.637 смртних случајева од последица ковид-19, што значи да је у просеку на сваке 33 секунде преминула једна особа заражена корона вирусом, јавља Си-Ен-Ен.

Децембар је био најсмртоноснији месец у САД од почетка пандемије, у току којег је живот изгубило 77.572 људи.

Број смртних случајева ће се највероватније увећати како се повећава број новозаражених и хоспитализованих пацијената, додају из вашингтонског универзитета .

У САД је јуче на болничко лечење примљен највећи број ковид пацијената од почетка пандемије – 125.544.

У току прошле недеље дневни пораст броја нових случајева је у просеку износио 213.437, а високим цифрама су у великој мери допринела велика породична окупљања, тврде лекари.

Иако је број нових случајева порастао за 16 одсто у току прошле недеље, број тестова је заправо смањен за 11,65 одсто.

Лекари сада страхују да би пораст броја новозаражених могао да доведе до преоптерећења здравственог система и већег броја смртних случајева, док се кампања имунизације одвија спорим темпом, наводи Си-Ен-Ен.

У Бразилу нових 20.006 случајева, преминуло 543 људи

Бразил је данас пријавио 20.006 нових случајева корона вируса, саопштило је Министарство здравља те земље.

Како се наводи у саопштењу министарства, преминуло је 543 људи, преноси Ројтерс.

Од почетка пандемије у Бразилу је регистровано више од 7,7 милиона случајева корона вируса и скоро 200.000 смртних случајева.

Како се прецизира на сајту, од почетка пандемије коронавирусом у свету се заразило 86.040.222 људи, преминуло је 1.859.022, а опоравило се 60.960.900 особа.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here