Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 168,5 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе до сада је преминуло преко 3.499.000 људи. Опоравило се више од 150 милиона оболелих. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу.

Епидемилошка ситуација у региону

Епидемиолошка ситуација у земљама региона је непромењена, а бројеви новозаражених и преминулих су на нивоу претходних дана.

У последња 24 сата Хрватска је тестирала 6.830 узорака на корона вирус, од којих је 538 новозаражених, око 200 више у односу на јуче. Број активних случајева заразе је укупно 3.112. Пријављена је 21 преминула особа, што је број смтних случајева повећало на 7.971. Званично, Хрватска од петка попушта мере против ширења заразе, што подразумева и отварањег затворених делова ресторана, организовање венчања са до 120 званица, али све уз поштовање препорука и обаезно ношење маски.

У Босни и Херцеговани Федерацији БиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту је тестирано 1.787 узорака, од којих је 145 новозаражених корона вирусом, двадесет више него јуче. Пријављено је 16 преминулих пацијената, два мање у односу на претходни дан.

Само у Федерацији БиХ је тестирано 2.063 узорка, од којих су 63 позитивна на корона вирус. Пријављена су два нова смртна сучаја, што је број смртних исхода одпочетка пандемије повећало на 5.200.

Република Српска је тестирала 600 узорака, од којих су 873 особе позитивне на корона вирус – 35 мушких и 37 женских особа, од којих су три особе млађе, 46 средње и 24 особе старије животне доби. Пријављено је 12 смртних случајева, односно 3.658 особа укупно од почетка пандемије. Под здравственим надзором тренутно је 3.167 особа.

У Брчко дистрикту је тестирано 124 узока, од којих је девет новозаражених, док су две особе преминуле од последица корона вируса.

Северна Македонија је у последња 24 сата тестирала 3.073 узорака, од којих је 46 новозаражених. Пријављено је осам смртних случајева. Број активних случајева је 2.571.

Према последњем пресеку епидемиолошке ситуације у Црној Гори, једна особа је преминула, док је 67 новозарежених, од 1.313 анализираних узорака. Укупан број преминулих од почетка епидемије у Црној Гори је 1.578. Број тренутно активних случајева је 999.

Албанија је пријавила два смртна случаја и 14 новоинфицираних особа. Укупно преминулих од почетка епидемије у тој земљи је 2.447. И даље је активно 875 случајева.

Словенија је тестирала 4.237 узорака, од којих је 388 позитивних особа или 9,2 одсто. Тренутно је активно 5.033 случајева. Пријављено је пет преминулих пацијената. Седмодневни просек новозаражених је 287, чиме је Словенија испунила један од услова за прелазак у тзв. “зелену зону”.

Мађарска је пријавла 41 смртни слчај и 213 новоинфицираних. Број активних инфекција је 98.019.

Бугарска је тестирала готово 14.000 узорака, од којих је 406 новозаражених. Активних случајева је 23.426. Пријављено је 68 смртних случајева, што је укупно 17.581 од почетка епидемије.

У последња 24 сата Рмуња је тестирала различитим методама више од 33.000 узорака од којих је 379 новоинфицираних. Пријављена су 52 смртна случаја, укупно од почетка епидемије 30.092.

(Танјуг)

Бајден: Удвостручити напоре у истрази о пореклу ковида 19

Председник САД Џозеф Бајден затражио је од америчких обавештајних агенција да “удвоструче напоре” у истрази о пореклу ковида 19.

Агенције би требале да “удвоструче напоре на прикупљању и анализирању информација које би нас могле приближити коначном закључку и да ми поднесу извештаје за 90 дана”, рекао је Бајден у изјави Беле куће.

Како наводи треба анализирати “да ли се вирус појавио преко људског контакта са инфицираном животињом или после несрећног случаја у лабораторији”.

Већина стручњака дуго је одбацивала теорију несрећног случаја у лабораторији у Вухану у Кини, али је та могућносто поново постала актуелна последњих недеља у америчким расправама.

Бајден је рекао да већина у америчкој обавештајној заједници не верује да има довољно информација да се процени која од те две варијанте је вероватнија.

Он је дао инструкције националним лабораторијама да помогну у истрази и позвао Кину да сарађује са међународним истрагама о пореклу пандемије.

“САД ће такође наставити да ради са својим партнерима сличног мишљења широм света да изврши притисак на Кину да она учествује у пуној, транспарентној међународној истрази заснованој на доказима и да обезбеди приступ релевантним подацима и доказима”, рекао је Бајден.

Амерички председник је оставио могућност да чврст закључак можда никад неће бити донет обзиром на одбијање кинеске владе да у потпуности сарађује са медјународним истраживањима.

“То што нисмо могли да пошаљемо наше инспекторе на терен у првим месецима ће увек отежавати сваку истрагу о пореклу ковида 19”, додао је Бајден.

(Гардијан, Вашингтон пост)

Словачка одобрила руску вакцину “спутњик В”

Словачка је одобрила употребу руске вакцине “спутњик Ве” против коронавируса и тако постала друга чланица ЕУ, после Мађарске, која је то учинила иако Европска агенција за лекове није издала одобрење за то цепиво.

Издато је ограничено одобрење које се засад односи само на контингент од 200.000 доза које је Братислава увезла још у марту, преноси Ројтерс.

“Користиће се тих 200.000 вакцина, а више тек кад стигне одобрење ЕМА”, рекао је министар здравља Владимит Ленгварски.

Влада је затражила од министра здравља да учини вакцину доступном до 7. јуна, преноси АП.

Он је додао да није занемарљив број грађана који инсистирају да се вакцинишу “спутњик” вакцином.

Први контингент вакцина “спутњик Ве” стигао је у Словачку 1. марта, али све до сада њихова употреба није била одобрена.

Договор о набавци два милиона доза “спутњика Ве” који је направио тадашњи премијер Игор Матович изазвао је политичку кризу у марту која је довела до пада владе.

Словачка Агенција за контролу лекова СУКЛ није у априлу издала препоруку за употребу вакцине тврдећи да нема довољно података.

Словачка је затим затражила од Мађарске да додатно тестира словачки контингент руске вакцине. Почетком маја је саопштено да су дозе вакцине које су биле у Словачкој прошле тестирање.

У Словачкој је досад вакцинисано 1,6 милиона људи, а у употреби су четири вакцине.

(Танјуг)

Путин: Људи треба сами да увиде да је вакцинација нужна

Вакцинација против коронавируса не би требало да буде обавезна, али људи би сами требало да увиде да је нужна, изјавио је током данашње видео конференције председник Русије Владимир Путин.

“Сматрам да је обавезна вакцинација контрапродуктивна и непотребна мера. Људи би сами требало да увиде да је нужно да се вакцинишу јер се у супротном могу суочити са веома озбиљном, чак и смртном опасношћу”, указао је Путин, преноси Тас.

(Танјуг)

Више од половине жртава короне са америчких континената

Више од половине од укупно 3,4 милиона жртава коронавируса у свету је из Северне и Јужне Америке, али постоји могућност да би бројка могла бити и већа од оне која је званично потврђена, упозорено је данас из Панамеричке здравствене организације (ПАХО).

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је прошле недеље да је реалан број преминулих међу ковид пацијентима значајно већи од оног који је званично евидентиран, преноси Ројтерс.

Сматрало се да је у 2020. години преминуло укупно 1,8 милиона инфицираних корона вирусом, али сада се процењује да је битку са вирусом у прошлој години изгубило скоро три милиона људи.

“Забринути смо, јер се половина свих смртних случајева међу ковид пацијентима догодила у Северној и Јужној Америци”, изјавила је Кариса Етјен директорка ПАХО-а и упозорила да се у многим латино-америчким земљама не поштују превентивне и рестриктивне епидемиолошке мере.

(Танјуг)

Француска намеће меру самоизолације за Британце

Француска ће наметнути меру самоизолације за људе који долазе из Велике Британије због присуства варијанти вируса ковида 19 у земљи, рекао је портпарол француске владе Габриел Атал.

Атал је додао да се ситуација са корона вирусом и даље значајно побољшава у Француској, преноси Ројтерс.

Немачки институт за јавно здравље прошле недеље је прогласио Велику Британију и Северну Ирску за вирусне регије и додао да свако ко у земљу улази из Уједињеног Краљевства обавезан је да буде у карантину две недеље.

(Танјуг)

Словачка ће одобрити употребу вакцине “спутњик”

Влада Словачке ће одобрити имунизацију руском вакцином “спутњик” до 7. јуна, пренела је агенција ТАСР.

Словачка је купила 200.000 доза руске вакцине у марту, али још није отпочела имунизацију тим цепивом, пошто га није регистровала Европска агенција за лекове, преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here