Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Коронавирусом је широм света до сада заражено више од 108 милиона људи, док је 2.378.000 преминуло од последица инфекције. Опоравило се 80 милиона заражених пацијената.

Директор СЗО Гебрејесус: Све хипотезе о пореклу вируса остају отворене

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус изјавио је у четвртак да све хипотезе о пореклу коронавируса који је изазвао пандемију остају отворене.

“Покренута су питања о томе да ли су неке хипотезе одбачене. Желим да појасним да су све хипотезе отворене и да захтевају даље проучавање”, рекао је Тедрос.

Истакао је да тим СЗО у Кини још увек ради на завршном извештају и захвалио независном тиму стручњака на, како је рекао “веома важној научној вежби у веома тешким околностима”, преноси Гардијан.

Тим стручњака који истражује порекло вируса саопштио је у уторак да је “крајње невероватно” да је процурео из вирусолошке лабораторије у Вухану и да то “није хипотеза за коју сматрају да изискује даље проучавање”, подсећа британски лист.

(Танјуг)

Још 1.860 заражених у Мађарској, преминуло 99 пацијената

У Мађарској је од ковида 19 преминуло 99, углавном старијих, хроничних болесника, а за 24 сата регистровано је 1.860 новозаражених коронавирусом.

Од почетка епидемије, у Мађарској су од последица ковида 19 умрле 13.543 особе. Број активних случајева је 80.672, док се од коронавируса опоравило 289.520 људи.

На болничком лечењу је 3.828 болесника, док се 299 пацијената налази на механичкој вентилацији. До сада је на ковид 19 тестирано 3.338.289 људи. Због сумње на ковид 19 у обавезном карантину је 22.525 грађана.

У Мађарској је до сада је вакцинисано 310.448 људи, док је 120.649 грађана примило и другу дозу цепива.

Због неношења или неправилног ношења заштитних маски прекршајну казну до сада је платило 24.556 грађана, док је због кршења полицијског часа од 20 часова до пет ујутро мађарска полиција казнила 36.833 особе.

Противепидемијске мере су на снази до 1. марта ове године.

У Кини заражено још 12 људи, нема преминулих

Кина је током протеклог дана регистровала 12 нових случајева заразе коронавирусом, али није реч о локалном преношењу инфекције, саопштиле су кинеске власти.

Државна здравствена комисија саопштила је да су сви нови случајеви пореклом из иностранства, а да има и осам нових асимптоматских случајева, које Кина не сврстава у потврђене.

Кина је забележила велики пораст броја заражених у јануару, када се у провинцији Хебеј, која окружује Пекинг, појавило ново жариште коронавируса.

Болест се тада проширила на североисточне провинције Хејлунгђанг и Ђилин што је проузроковало најгору епидемију у земљи од марта 2020. године, а власти су увеле строге мере, укључујући карантин за најгоре погођене области.

Укупан број инфицираних од почетка панадемије износи 89.748, а број преминулих  је непромењен и износи 4.636, преноси Ројтерс.

(Танјуг)

Словенија ублажава мере, полицијски час остаје на снази

Од суботе у Словенију без карантина и изолације могу да уђу сви који су примили “Фајзерову”, “Модернину” или “Астра-Зенекину” вакцину против коронавируса или имају негативан пи-си-ар тест.

Словенија је после више од три и по месеца веома строгих мера прешла из црне у наранџасту епидемиолошку категорију.

Ђаци свих разреда ће коначно моћи да у школе. Биће отворене многе продавнице.

Укида се забрана кретања између регија, али полицијски час од 21 до шест сати остаје на снази.

Почиње вакцинација здравствених радника у Републици Српској

Вакцнација против коронавируса руском вакцином “спутњик” у Републици српској почиње данас.

Министар здравља Ален Шеранић каже за РТС да је у Републику Српску стигло првих 2.000 доза, односно количина довољна за вакцинацију 1.000 становника.

“Планирано је да се првом количином вакцина вакцинишу запослени у ковид одељењима у болницама и амбулантама”, објашњава Шеранић. Истиче да је одзив међу здравственим радницима добар.

Каже да се према најавама дистрибутера из Русије може очекивати да ће Република Српска у другој половини фебруара добити вакцине за 100.000 људи, чиме би почела и масовна вакцинација.

“Очекујемо и одређене количине Фајзерових и Астра-Зенекиних вакцина које треба да стигну кроз Ковакс програм. Ту је и програм Европске уније, али и ми настављамо да тражимо начин за набавку додатних вакцина”, наглашава Шеранић.

Истиче да је број заражених пацијената у болницама у благом паду, али да све мере остају на снази.

“Бразил ће до краја године вакцинисати све становнике”

Бразил ће до краја 2021. године вакцинисати све своје становнике против ковида 19, најавио је министар здравља те земље Еудардо Пасуељо.

Пасуељо је рекао да би до јуна требало да буде вакцинисана половина становништва, а остатак до краја године, преноси Ројтерс.

Говорећи пред Сенатом, министар је истакао да Бразил преговара са више компанија о куповини вакцина, тако да ће у једном тренутку бити доступно неколико вакцина различитих произвођача, што ће, како је навео, отежати координацију.

(Танјуг)

Мелбурн уводи петодневни “локдаун”

Мелбурн, други најмногољуднији град у Аустралији, увешће петодневни “локдаун” због коронавируса, а већи део тениског турнира “Аустралијан опен” биће одржан без присуства публике, јавља Ројтерс.

У најновијем жаришту ковида 19, у карантинском хотелу у Мелбурну, главном граду аустралијске државе Викторија, регистровано је 13 нових случајева заразе британским сојем.

Премијер Викторије Денијел Ендруз најавио је закључавање од поноћи којим се забрањују јавна окупљања, кућне забаве, венчања и верска окупљања.

(Танјуг)

Број инфицираних у Мексику већи за 10.677

Мексичко министарство здравља саопштило је да је у тој земљи потврђено 10.677 нових случајева заразе коронавирусом, а да су још 1.474 особе умрле од послдица инфекције.

У Мексику је од почетка пандемије регистровано 1.968.566 заражених, а умрле су 171.234 особе, преноси Ројтерс.

Мексико је по броју умрлих  на трећем месту у свету, после САД и Бразила.

Власти су раније саопштиле да је реалан број заражених и умрлих вероватно знатно већи од званичних података због малог броја тестираних.

(Танјуг)

Још 9.860 заражених у Немачкој, преминуло 556 особа

Број заражених коронавирусом у Немачкој повећан је за 9.860 , на укупно 2.320.093, показују подаци Института “Роберт Кох”.

Од ковида 19 је умрло још 556 људи, а  укупан број преминулих од почетка пандемије износи 64.191.

(Ројтерс) 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here