Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 161,8 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе до сада је преминуло преко 3.358.000 људи. У многим земљама ситуација се оцењује тешком. Иако неке земље попуштају мере, неке друге попуштање мера одлажу. Велика претња је Индијски сој вируса, за који се чак не зна да ли постојеће вакцине могу да заштите оне који су их већ примили или ће их тек добити.

У Британији заражене још 2.193 особе, преминуло 17

У Уједињеном Краљевству су током протекла 24 сата регистроване 2.193 особе заражене коронавирусом, а 17 људи је преминуло од ковида 19.

Више од 36 милиона људи је примило прву дозу вакцине против коронавируса.

(Гардијан)

Џонсон: Индијски сој би могао да отежа попуштање мера

Завршну фазу укидања рестриктивних мера широм Енглеске могла би да поремети индијска варијанта коронавируса, упозорио је британски премијер Борис Џонсон и најавио убрзану кампању вакцинације грађана.

Џонсон је најавио да ће период између примања две вакцине за старије од 50 година и најугроженије категорије становништва бити смањено са 12 на осам недеља.

Истакао је да ће, као што је и планирано, људима од 17. маја бити дозвољено да се окупљају у групама од по шест у затвореном простору, али да би индијска варијанта вируса могла да отежа завршну фазу откључавања 21. јуна.

Британски премијер је навео и да се индијска варијанта чини заразнијом од доминантног соја у Великој Британији, који потиче из Кента, али да још увек није јасно колико.

“Морам да вам кажем да би нова варијанта вируса могла озбиљно да поремети наш напредак и отежа прелазак на четврти корак попуштања мера у јуну”, рекао је Џонсон.

(Гардијан)

Црна Гора следеће недеље отвара границе за туристе

Црна Гора ће наредне недеље отворити све границе за туристе, најавио је председник црногорске владе Здравко Кривокапић током званичне посете Грчкој.

(Вијести)

СЗО: Богати да не вакцинишу децу, већ да донирају вакцине

Светска здравствена организација (СЗО) позвала је богате земје да поново размотре планове о вакцинацији деце против коронавируса и уместо тога донирају вакцине за сиромашније државе кроз “Ковакс” програм.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је на данашњем брифингу и да ће друга година пандемије бити смртоноснија од прве, а да посебну забринутост изазива ситуација у Индији, преноси Ројтерс.

“Разумем разлоге из којих поједине земље желе да вакцинишу децу и адолесценте, али их позивам да у овом тренутку поново размотре ту одлуку и донирају вакцине за Ковакс”, рекао је Тедрос.

(Танјуг)

Словачка укида ванредно стање

Ванредно стање у Словачкој, уведено због пандемије коронавируса, завршава се у поноћ, одлучила је словачка влада.

Словачки премијер Едуард Хегер рекао је да су се стекли услови за укидање ванредносг стања, јер се епидемија у тој земљи стишава, преноси Ројтерс.

Хегер је, међутим, упозорио да борба против пандемије није готова и позвао грађане да се понашају одговорно, истичухи да је вакцинација кључна за победу над вирусом.

Словачка влада одлучила је 27. маја да ванредно стање продужи за још месец дана, али да полицијски час почиње један сат касније – у 21 уместо у 20 часова.

Ванредно стање у тој земљи први пут је уведено за време првог таласа од 16. марта до 14. јуна, а други пут 1. октобра и требало је да се оконча 14. новембра, али је више пута продужавано.

(Танјуг)

Италија укида обавезан карантин за путнике из ЕУ, Британије и Израела

Италија ће од 16. маја укинути обавезан карантин за путнике који у земљу долазе из Европске уније, Уједињеног Краљевства и Израела, саопштиле су здравствене власти.

За улазак у Италију још увек ће бити потребан негативан тест на коронавирус.

(Гардијан)

У Црну Гору стигло 24.000 доза “Астра-Зенекине” вакцине

Други контингент од 24.000 доза вакцине компаније “Астра-Зенека” стигао је у Црну Гору, захваљујући набавци коју је спровело Министарство здравља у оквиру “Ковакс” програма.

То је друга испорука, пошто је у марту преко “Ковакса” већ стигло 24.000 доза вакцина истог произвођача, а додатне количине различитих вакцина против коронавируса очекују се у наредном периоду.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић поручила је грађанима да је “Астра-Зенека” безбедна, ефикасна и квалитетна као и све друге вакцине против коронавируса и позвала их да се обавезно вакцинишу и на тај начин заштите себе и друге.

(РТЦГ)

Четири нова случаја заразе у Кини

Кинеске власти откриле су два нова случаја инфекције коронавирусом, као и два асимптоматска случаја у граду Јингкоу, који има око 2,3 милиона становника, саопштио је општински комитет за хигијену и јавно здравље.

Сви заражени су запослени у истом предузећу. Тренутно се становницима Јингкоуа, у провинцији Лијаонинг, препоручује да не напуштају град осим у случају нужде, преноси Тас.

Епидемиолошка истрага показала је да је један од заражених стигао у провинцију из Далијана (провинција Лиаонинг) 1. маја.

Стручњаци су у Јингкоу лоцирали 265 људи који су могли имати контакт са зараженима. Тренутно је 217 људи стављено у карантин. Локалне власти блокирале су излазе из града.

Како је данас известила Кинеска национална здравствена комисија, државне власти су први пут за три недеље откриле локалне случајеве заразе у Кини, у провинцији Анхуј.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here