Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 153,5 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 3.216.000 особа. Опоравило се више од 130 милиона људи. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Индији и Бразилу.

Зеленски: Неправда је што још нема вакцина од ЕУ

Председник Украјине Володимир Зеленски изнео је данас примедбе на рачун Европске уније због неиспуњених обећања у вези с обезбеђивањем вакцина против ковида.

Он је данас говорио у Варшави на церемонији поводом 230. годишњице првог пољског устава и рекао да Украјина од Европе још није добила испоруку вакцина, те да сматра да је то неправда, преноси Тас.

Зеленски је подсетио да Украјина по том питању има уговоре са Британијом, Индијом и САД.

“Постоје два споразума о 200 милиона доза вакцине, али ми ћемо их добити тек крајем године, у трећем и четвртом кварталу 2021.”, рекао је украјински председник.

Он је нагласио да је у Украјини до сада вакцинисано мање од милион људи, што је веома мало, с обзиром на број становника.

Парламент Аустрије изједначио вакцинисане, тестиране и излечене

Аустријски парламент усвојио је прописе којима се изједначавају у правима особе које су вакцинисане, тестиране и излечене од коронавируса.

Вакцинисана лица ће тако моћи од 19. маја, кад буду отворени угоститељски објекти, хотели и кад почну спортске манифестације, да их посећују користе без поседовања негативног теста на коронавирус.

За измену закона коији то омогућава гласале су све парламентарне странке, изузев Слободарске партије Аустрије (ФПО), која је оштро напала предлог владе.

Детаљи изједначавања вакцинисаних, излечених и тестираних тек ће бити прецизирани уредбом Министарства здравља.

Према најавама владе, након 21. дана од пријема прве дозе вакцине грађани неће више морати да се тестирају да би користили услуге фризера, масера, салона1 лепоте или да би отишли у ресторан, на одмор у хотел у Аустрији…

Такође иста права добиће и особе које су прележале корону у последњих шест месеци.

Остали грађани мораће да се тестирају пред одлазак код фризера, у кафић, хотел, музеј…

Такође особе које нису тестиране, према усвојеном закону, мораће чешће да се тестирају за одлазак на посао.

(Танјуг)

ЕУ испоручује прве вакцине Западном Балкану, најпре Србији

Европска унија испоручиће данас прве вакцине најављене као помоћ државама Западног Балкана, а прве вакцине, које је Унија уз посредовање Аустрије обезбедила у те сврхе, добија Србија.

Како је саопштено у Бечу данас ће Србији бити испоручено 1.170 доза “Бионтек-Фајзер” вакцина.

Након Србије вакцине добија Црна Гора и то 2.340 доз, па Босна и Херцеговина 10.530, Северна Македонија, Косово и Албанија по 4.680 доза.

До августа, како је најављено раније у Бечу, државама Западног Балкана биће испоруцено укупно 651.000 доза вакцине из колективне набавке ЕУ.

Највећи број добиће БиХ са 214.000, затим следи Албанија са 145.000, Северна Македонија са 119.000, Косово 95.000, Црна Гора са 42.000 и Србија са 36.000.

Координацију расподеле вакцина донације Балкану преузела је Аустрија.

С тим у вези ће у уторак у Сарајево, заједно са европским комесаром за проширење Оливером Вархејем, отпутовати шеф аустријске дипломатије Александер Шаленберг.

Донацијом вакцина ЕУ, како је објашњено, жели да покаже региону да није остављен на цедилу у борби против корона вриуса.

“У пандемији важи правило – Нико није безбедан пре него што то буду сви. Немамо ништа од тога ако у Аустрији будемо убрзо вакцинисали све који то желе, а да у нашем непосредном суседству нема вакцина”, рекао је Шаленберг.

Аустрија је, по налогу ЕУ, купила вакцине за Западни Балкан, а новац ће јој бити рефундиран из Брисела.

(Taнјуг)

Румунија: У потпуности вакцинисано преко два милиона људи

У Румунији је с данашњим даном вакцинисано два милиона особа, а у оквиру националне кампање имунизације против ковид-19, наведено је на платформи РО Вакцинаре.

Преко 2.029.000 људи у потпуности је вакцинисано у Румунији, навео је РО Вакцинаре, пренео је Ађерпрес.До данас је у Румунији, иначе, дато више од 5.408.000 доза вакцина против ковид-19.

(Tанјуг)

Француска: Настава у школама, путује се у земљи

Настава се поново изводи у француским средњим школама, а влада је укунула и забрану домаћих путовања као део плана за постепено попуштање мера против Ковид 19.

Французима је сада дозвољено да се удаљавају више од 10 километара од куће, што је као забрана важило четири недеље како би се успорило ширење вируса, али је полицијски час од 19 сати до 6 часова ујутро и даље на снази, преноси АП.

Прошле недеље је председник Емануел Макрон представио кључне датуме плана за постепен излазак земље из закључавања, јер је број инфекција и хоспитализација почео да се смањује.

По том плану ресторани и кафићи ће моћи да услужују госте на отвореном за столовима са највише шест особа од 19. маја, када ће и почетак ноћног полицијског часа бити померен на 21 сат.

Такође ће се отварити и неприоритетне продавнице, као и културне установе и спортски објекти, у којима ће присуство бити ограничено на 800 људи у затвореном и 1.000 на отвореном.

Туристима из иностранства од 9. јуна биће дозвољен долазак у Француску под условом да су вакцинисани или да поседују негативан тест на Ковид 19, а у завршној фази плана укида се полицијски час и већина ограничења, што је планирано од 30. јуна.

(Танјуг)

ЕМА процењује примену Фајзерове вакцине код деце

Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је данас да је почела процену захтева Фајзера и Бионтека да се њихова вакцина примењује и на децу од 12 до 15 година.

Реч је о проширењу одобрења за коришћење њихове вакцине, а ЕМА ће обавити процену података које су доставили Фајзер и Бионтек по убрзаном поступку, те се очекује да ће одлуку донети у јуну, осим ако не буду потребне додатне информације, наводи се у саопштењу агенције, преноси АП.

Фајзер и Бионтек потврдили су у петак да су Европској агенцији за лекове (ЕМА) поднели захтев за проширење примене њихове вакцине против коронавируса на децу старости од 12 до 15 година,а раније овог месеца поднеле су сличан захтев регулаторном здравствеом телу у САД за своју вакцину, која је већ одобрена за употребу код људи старијих од 16 година и у Америци и у Европској унији.

Њихов захтев се заснива на позитивним резултатима из клиничке студије у касној фази која је обухватила 2.260 учесника старости од 12 до 15 година, саопштиле су компаније.

(Tанјуг)

Грчка: Поново отворени кафићи, барови и ресторани

Кафићи, барови и ресторани у Грчкој данас су поново отворили своје баште, први пут после скоро шест месеци, пошто је земља почела да ублажава ограничења уведена ради спречавања ширења корона вируса с циљем да се отвори витална туристичка привредна грана.

Они су били затворени за све осим за понети и доставу од почетка новембра од када су уведене мере закључавања.

Поново су отворени само за посетиоце који седе за столовима на отвореном, пренео је грчки лист “Катимерини”.

Столови морају да буду постављени тако да се одржава социјална дистанца, док стајање и музика нису допуштени.

За столом може да седи максимално шест особа, а особље мора да спроводи обавезне кућне самотестове на корона вирус.

Полицијски час који је био на снази од 21:00, померен је на 23:00 сата, а барови, ресторани и кафићи могу да остану отворени до 15 минута пре ступања на снагу полицијског часа.

Туризам је витална грана за земљу, а предузећа и услужне делатности повезане са туризмом треба да буду поново отворене 15. маја.

(Танјуг)

Медији: Данска неће укључити вакцину компаније “Џонсон и Џонсон” у програм имунизације

Медији у Данској преносе да та земља у програм имунизације становништва неће укључити вакцину произвођача “Џонсон и Џонсон”.

План данских здравствених власти први је, позивајући се на неименоване изворе, открио дански таблоид Б.Т., а очекује се да се план званично објави у току недеље. Незваничне информације пренели су и Екстрабладет и агенција Рицау.

“Модерна” ће испоручити 34 милиона вакцина Коваксу

“Модерна” ће ове године испоруцити 34 милиона доза своје вакцине против ковид-19, а Шведска је донирала милион вакцина АстраЗенеке глобалном програму КОВАКС, што представља мали подстицај док се програм бори да обезбеди довољне залихе за вакцинацију најсиромашнијих на свету.

Иако је на снази уговор о куповини вакцина договорен са Модерном од 500 милиона доза, испорука ће почети тек у четвртом кварталу са 34 милиона доза доступних ове године, саопштио је данас Савез за вакцину ГАВИ, пренео је Ројтерс.

Остатак од 466 милиона биће доступан тек наредне године, додао је ГАВИ.

Споразум је уследио након што је СЗО одобрила коришћење вакцине за хитну употребу, што је предуслов за коришћење вакцина у оквиру Ковакса.

Шведска донација је друга по реду од стране чланица Европске уније, након што је Француска прошлог месеца изразила забринутост због неједнакости у дистрибуцији вакцина пошто су богате земље створиле залихе вакцина за своје грађане.

У Црној Гори сутра почиње масовна вакцинација

У свим црногорским градовима у уторак ће почети масовна вакцинација против коронавируса, на 140 пунктова, изјавила је министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић.

Она је, после обиласка главног Kовид центра на Старом аеродрому у Подгорици, рекла да ће грађани моћи да бирају између вакцина које у том тренутку буду доступне, док ће онима који болују од неких болести вакцину препоручити изабрани лекар.

Боровинић-Бојовић је навела да неће бити застоја у масовној вакцинацији и да ће сваки грађанин који жели да се вакцинише, то моћи да уради онда кад то пожели на вакциналном пункту у својој општини.

“Kоме је комфорније може да се пријави путем сајта Ковид одговор”, навела је Боровинић-Бојовић и додала да ће грађани моћи да се вакцинишу и без пријављивања.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here