Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Коронавирусом је широм света до сада заражено више од 156 милиона људи, а 3.269.000 инфицираних је преминуло од ковида 19. Од последица инфекције се опоравило 134 милиона заражених.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус оценио је као “историјску” одлуку САД да подрже глобално одрицање од заштите интелектуалног власништва за патенте вакцина против ковида 19.

Немачка ће дозволити да се вакцина против ковида компаније “Астра-Зенека” поново даје одраслим особама свих старосних група, најавио је немачки министар здравља Јенс Шпан.

Једнокомпонентна вакцина против коронавируса “спутњик лајт” регистрована је у Русији, а њена ефикасност износи 79,4 одсто, што је више него код многих вакцина са две дозе, саопштио је руски Фонд за директне инвестиције.

Студија: Ковид-19 није респираторна, већ васкуларна болест

Чланови студијског тима са америчког Универзитета Сан Дијего тврде да имају доказ да ковид-19 није респираторна, већ васкуларна болест, преноси Јуроњуз. Ово би могло, како се наводи, да објасни крвне угрушке у неким ковид пацијентима и симптомима као што су “ковид стопала”, која нису класичан симптом респираторних болести.

Студија, објављена у журналу “Сиркјулејшн ришрч”, прецизно објашњава како вирус оштећује ћелије васкуларног система. Већ је познато да поред разних симптома, међу којима су и респираторни, постоје и кардиоваскуларни проблеми који погађају организам. Тим који је радио на студији је показао како вирус напада васкуларни систем или крвоток.

Протеин С у вирусу, “спајк” (шиљак) који формира круну, напада рецептор АЦЕ2, оштећујући митохондрије које напајају ћелије енергијом и тако оштећују ендотела, која постављају крвне судове.

Научници су ово већ посматрали раније, али се досад није знао тачан механизам и уклога С протеина.

Потом су створили псеудовирус за потребе студије, који је имао само С протеин, али је и остатак вируса, како би показали у лабораторијским условима да је протеин довољан да изазове болест. Ефекти на респираторни систем су последица упале васкуларног ткива у плућима.

“Много људи мисли да је ово респираторна болест, али није. То би могло да објасни због чега многи људи доживе мождани удар и зашто неки имају проблеме у осталим деловима тела. Заједно за све је што имају васкуларну подлогу”, рекао је асистент у студији, професор Ури Манор.

СЗО упозорава на трећи талас пандемије у Африци

Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је на нови талас пандемије коронавируса у Африци због кашњења у испоруци вакцина, споре вакцинације и нових сојева.

Канцеларија Уједињених нација за Африку је саопштила да афрички континент мора да сустигне остатак света на плану вакцинације.

“Кашњење у испоруци вакцина из индијског Серум института намењених Африци, кашњење у давању вакцина и појава нових сојева, значи да ризик од новог таласа инфекција остаје веома висок у Африци”, наведено је у саопштењу.

Истичу и да би нови сојеви, попут оних који су се појавиле у Индији и Јужној Африци, могли да изазову “трећи талас” на афричком континенту.

“Трагедија у Индији не мора да се догоди и овде у Африци, али сви морамо бити у највишој могућој приправности”, рекао је регионални директор СЗО Мачидизо Моети.

(Танјуг)

Белгија међу најбољима у Европи по стопи вакцинације, од сутра нема полицијског часа

После изузетно спорог почетка, Белгија је последњих дана међу најбољима у Европи по стопи вакцинације. Скоро 40 одсто одрасле популације добило је прву дозу вакцине.

Када је реч о целој Европској унији, 31 одсто одрасле полулације је добио прву вакцину, а око 11 одсто и другу.

Објашњење за пораст броја вакцинисаних је и у све већој и бржој испоруци “Фајзерових” факцина.

Очекује се да ће у мају сваке недеље у Белгији бити вакцинисам око 700.00 људи а у јуну 1.200.000 недељно, па је планирано да се већ у јулу дође до циља од 70 одсто вакцинисаних.

Епидемиолошка ситуација у Белгији је стабилна, сви главни параметри су последњих десетак дана у паду.

Говори се о постепеном ублажавању мера. Сутра би требало да буду отворене баште барова и ресторана, а после више од пола године биће укинут и полицијски час.

У Јапану вакцинисано само 2,2 одсто популације

Број неискоришћених вакцина у Јапану би ускоро могао да буде неколико десетина милиона, у време када се држава спрема да одобри употребу још две врсте вакцина, пренео је Ројтерс.

Број вакцинисаних је низак због недостатка људства и логистичке подршке, па је Јапан вакцинисао само 2,2 одсто популације.

Јапан је увезао 28 милиона доза “Фајзера” од априла, али је искористио само 15 одсто, док је преосталих 24 милиона доза у замрзивачима.

Број вакцина у Јапану би могао да буде још већи јер се здравствено регулаторно тело спрема да 20. маја одобри употребу “Модерне” и “Астра-Зенеке”, јавио је национални сервис.

Влада има амбициозан план да вакцинише 36 милиона људи до јула. Да би достигао тај циљ, Јапан мора да вакцинише 800.000 људи дневно.

(Танјуг)

Поново рекордан број новозаражених у Индији

У Индији је поново забележен рекордан дневни број новозаражених коронавирусом, пошто је пријављено 414.188 нових случајева.

Број смртних случајева је у претходном дану износио 3.915, што је нешто мање од јучерашњих рекордних 3.980 преминулих, преноси Ројтерс.

У тој земљи је само ове недеље забележено 1,57 милиона новооболелих.

Од почетка пендемије у Индији је заражено 21,49 милиона људи, а 234.083 особе су преминуле.

За само четири месеца ове године, у Индији је инфицирано више од 10 милиона људи, исто колико је било потврђених случајева у периоду од чак 10 месеци током првог таласа пандемије.

(Танјуг)

Број заражених у Бразилу премашио 15 милиона

Бразил је забележио 73.380 нових случајева заразе коронавирусом током протекла 24 часа, саопштило је Министарство здравља.

Овим је укупан број потврђених случајева у земљи премашио 15 милиона, преноси Ројтерс.

Министарство је такође саопштило да је преминуло 2.550 људи, чиме је званични број преминулих достигао 416.949.

(Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here