Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

У свету је од почетка пандемије више од 112,2 милиона људи заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је 2.485.386. Опоравило се више од 87,7 милиона особа. Тренутно је активних случајева 21.979.127.

Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Бразилу и Индији.

У Сједињеним Америчким Државама су, према подацима сајта wорлдометерс.инфо, забележена 28.826.307 случаја заразе коронавирусом, а од последице болестикоју изазива вирус ковид 19 преминуло је 512.590 особа.

Велики број нових случајева свакодневно се бележи и у Индији. Заражено су 11.016.434 особе, док је број преминулих достигао 156.498.

Бразил је највеће жариште вируса у Јужној Америци – забележена је 10.197.531 случај, а преминуло је 247.276 људи.

У свету влада трка за вакцинама. Према броју вакцнисаних на 100 људи, Израел је на првом месту, док је Србија на другом.

Следе Чиле, Уједињени Арапски Емирати, па Велика Британија и Турска.

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус позвао је богате земље да провере пре него што наруче додатне дозе вакцина против ковида 19 за себе да ли то подрива напоре да се вакцине дају сиромашнијим нацијама.

У петак су лидери Г7 рекли да ће убрзати глобални развој и примену вакцина и подржати „приступачан и праведан приступ вакцинама”.

Тедрос је после разговора са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером рекао захтеви богатих земаља произвођачима да обезбеде више вакцина „утичу на послове са Коваксом, па је чак и износ који је додељен за Ковакс смањен због тога”.

Он је додао да богате земље морају да “сарађују у поштовању договора које је Ковакс склопио и да се постарају да, пре него што потраже више вакцина, њихови захтеви не поткопају те послове”.

Директор СЗО је на конференцији за новинаре СЗО признао да је подела доза тешка у време несташице и позвао на значајан пораст производње вакцина.

Хенкок: Што пре изаћи из пандемије, али не брже него што је могуће

Британске власти су решене да Енглеска што пре преброди панедемију коронавируса, рекао је министар здравља Велике Британије Мет Хенкок коментаришући план попуштања рестриктивних мера.

“Сви смо апсолутно одлучни да то урадимо брзо и безбедно, али не брже него што је реално могуће”, рекао је Хенкок за Скај њуз.

(Ројтерс)

САД одале пошту за више од пола милиона преминулих од коронавируса

САД су одале пошту за више од 500.000 преминулих од ковид 19, а амерички председник Џозеф Бајден је позвао на јединство у борби против пандемије и наредио да заставе у целој земљи до петка буду спуштене на пола копља због овог трагичног биланса, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су минутом ћутања, уз 500 упаљених свећа, на степеницама Беле куће, председник Џо Бајден, прва дама Џил Бајден, потпредседница Камала Харис и њен супруг Даг Елмхоф одали пошту за 500.000 Американаца умрлих од коронавируса, а звона на Националној катедрали у Вашингтону симболично су звонила 500 пута у част преминулих.

Председник Бајден се обратио нацији поводом трагичног броја жртава и позвао на још веће јединство нације у борби против пандемије.

САД су пријавиле више од 28 милиона случајева заразе коронавирусом и 512.590 преминулих.

Француска министарка рада: Чинимо све да избегенмо ново закључавање

Француска министарка рада Елизабет Борн каже да влада у Паризу чини све како би се избегло ново закључавање Француске.

“Подаци нису добри. Сви желимо  да избегнемо ново закључавање и рад од куће је тренутно добро решење”, рекла је Борн радију Европа 1.

(Ројтерс)

Фаучи: Политичке поделе додатно погоршале епидемилошку ситуацију у САД

Главни амерички имунолог др Ентони Фаучи рекао је да су политчке поделе унутар америчког друштва значајно допринеле “запањујућем” броју преминулих од коронавируса.

“Прошли смо горе него било која друга земља, а веома смо развијени и богати. Имамо 500.000 жртава. То је невероватна цифра”, изјавио је Фаучи за телевизијску мрежу Еј-Би-Си.

Број смртних случајева од последица ковида 19 у САД премашио је пола милиона.

(Гардијан)

У Немачкој скоро 4.000 новозаражених и 415 преминулих

Број потврђених случајева коронавируса у Немачкој повећао се за 3.883 на 2.394.811, показају најновији подаци Института за заразне болести Роберт Кох.

у истом периоду преминуло је 415 пацијената, па је број смртних слулајева у Немачкој од почетка пандемије 68.318.

(Гардијан)

До краја недеље у Црну Гору стиже 5.000 “спутњик” вакцине

Првих 5.000 доза руске вакцине “спутњик”, од 50.000 поручених, стићи ће у Црну Гору током ове седмице, рекао је члан преговарачног тима за набавку вакцина из Русије Сергеј Бољевић.

Он објашњава да се ради на томе да друга доза стигне након 21 дана, да се не би угрозио процес вакцинације и напомиње да се вакцина дуже чека само први пут, а да касније све иде организованије.

“Први контигент је 50.000 доза, биће још сигурно, почеће сада преговори за још. Али хоћу да напоменем да је Русија спремна да да Црној Гори онолико количина вакцина, колико треба….”, рекао је Бољевић за Вијести.

Очекује се да стигне и око 30.000 вакцина кинеског “Синофарма”, као и одређена количина “Фајзерове” вакцине.

(Вијести) 

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here