Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Коронавирусом је до сада у свету заражено 114 милиона људи, а од последица инфекције преминуло је 2.529.000. Опоравило се 89 милиона пацијената.

Председник САД Џо Бајден обележио је у четвртак увече у Белој кући давање 50 милиона доза вакцине против коронавируса откако је преузео дужност председника.

Стручњаци америчке Управе за храну и лекове (ФДА) једногласно су препоручили тој установи да одобри вакцину компаније “Џонсон и Џонсон”, чиме би она постала трећа доступна у САД, поред “Фајзерове” и “Модернине”.

Савет безбедности Уједињених нација је одобрио резолуцију о фер и равноправној дистрибуцији вакцина против ковида 19, коју је предложила Велика Британија, а која овог месеца преседава Саветом безбедности.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто саоштио је после разговора са кинеским министром трговине Ванг Вентаом да ће у Мађарску у марту стићи додатних 500.000 доза кинеске вакцине против коронавируса.

У Хрватској је званично потврђено ступање на снагу блажих епидемиолошких мера од 1. марта. Свим угоститељским објектима од понедељка ће бити омогућено да служе госте на отвореном – терасама и у баштама.

Број заражених у свету премашио 114 милиона

Број заражених коронавирусом у свету од почетка пандемије премашио је 114 милиона, према подацима сајта Worldometers.

У свету је тренутно активно скоро 22 милиона случајева, а 0,4 одсто оболелих налази се у тешком стању.

По броју оболелих и преминулих, најугроженија земља на свету су Сједињене Америчке Државе, са више од 29 милиона случајева и више од више од 523.000 умрлих.

Живот у Аустралији се нормализује

У Аустралији се, корак по корак, живот нормализује и враћа у стање пре пандемије коронавируса.

У државама Нови Јужни Велс и Јужна Аустралија дозвољена су окупљања у плесним салама и на венчањима, а у држави Викторија већи број гледалаца на спортским догађајима.

У ове три државе, у којима живи готово трећина становништва Аустралије, данас није потврђен ниједан нови случај ковида 19, а у најмногољуднијем Новом Јужном Велсу није забележен ниједан случај локалне трансмисије вируса већ 41 дан, преноси Ројтерс.

Прошлог понедељка почела је вакцинација приоритетних група грађана са око 60.000 “Фајзерових” вакцина.

(Танјуг)

“Модерна” почиње испитивање вакцине против јужноафричког соја

Средином марта у Сједињеним Америчким Државама почеће испитивања вакцине које је компанија “Модерна” развила против јужноафричког соја, рекао је Ентони Фаучи, водећи имунолог у Америци.

“Ускоро почињу испитивања прве фазе”, најавио је Фаучи на конференцији за новинаре коју је одржао тим Беле куће задужен за борбу против ковида.

Засад се неће проучавати “ефикасност, већ само сигурност и имуногеност” производа, односно његова способност да изазове имунолошку реакцију, прецизирао је Фаучи, додајући да ће прва фаза бити спроведена на малом броју људи.

(Танјуг)

Јужноафрички сој короне регистрован у Словенији

У Словенији је потврђен први случај заразе јужноафричким сојем коронавируса, саопштио је јуче словеначки министар здравља Јанез Поклукар.

Реч је о лекару из Марибора, запосленом у тамошњем Клиничком центру, који је прошле недеље с још неколико особа из Словеније боравио у Намибији, а у понедељак је био на радном месту.

Још две особе које су с њим биле у Африци такође су заражене, вероватно истом варијантом коронавируса, а још неколико особа које су с њима били у контакту послате су у карантин.

Словеначко министарство спољних послова је поново упозорило грађане да им не саветује ризична путовања у иностранство.

(Танјуг)

 „Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here