Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Епидемиолошка ситуација у Србији је повољнија, па и здравствени радници могу мало да предахну. Болнице излазе из ковид режима и враћају се редовним активностима. Да не би дошло до погоршања неопходно је да се што већи број људи вакцинише. Београд близу колективног имунитета

Опада и број пацијената у болницама, тренутно је на болничком лечењу 2.410 особа, од којих је 86 на респираторима. Од почетка епидемије преминуло је 6.710 особа.

Због повољније епидемијске ситуације из црвене зоне излази Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” и прелази у редован режим рада.

Помоћник директора КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, доктор Предраг Савић, каже за РТС да су спремни за пријем пацијената који нису ковид позитивни.

Добре вести долазе и из Ниша. После 426 дана на Одељењу интензивне неге Клинике за анестезију Универзитетског клиничког центра у Нишу нема више пацијената оболелих од ковида.

Кроз ово одељење до сада је прошло готово 3.000 најтежих пацијената. У једном тренутку прошле године у нишком клиничком центру било је хоспитализовано више од 1.000 људи.

План је, између осталог, да и лекари који нису били на одмору од 2019. године предахну.

Дванаест новозаражених у Пчињском округу

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 229 узорака из Пчињског округа, 12 је позитивних на ковид 19.

Од тог броја шесторо је из Врања, троје су из Сурдулице и по један из Бујановца, Прешева и Босилеграда.

У ковид амбуланти АТД-у Врању током јучерашњег дана обављено је 90 прегледа, од чега 38 првих.

Урађена су 44 антигенска и два ПЦР теста, од којих је пет позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код једног пацијента, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализована су 34 пацијента. Од тог броја 28 је позитивно на коронавирус, а 26 има бронхопнеумонију.

На кисеонику су 22 пацијента. На болничко лечење примљено је осам пацијената, отпуштено исто толико, од којих је један транспортован за Крушевац. Тренутно су у ковид болници у Врању 42 слободне постеље.

Радојичић: Београд рекордер у вакцинацији

Стручњаци из дана у дан подсећају грађане колико је важна имунизација. Добар пример је Град Београд, који се добром имунизацијом приближава колективном имунитету, рекао је градоначелник Београд Зоран Радојичић.

Према његовим речима, услов за организовање неких концерата и фестивала је да дневно буде испод 100 заражених и да проценат вакцинације пређе 50 одсто.

Истакао је да Београд држи лидерску позицију када је у питању вакцинација грађана.

„У овом тренутку имамо 38,7 одсто људи који су ревакцинисани, а укупно 47,4 одсто грађана који су примили бар једну дозу. На тај начин се приближавамо колективном имунитету и у овом тренутку имамо значајно олакшање када је реч о епидемиолошкој ситуацији. Када дођемо до 50 одсто ревакцинисаних и око 20 одсто оних који су прележали корону, имаћемо колективни имунитет“ –  рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here