Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 424.020 случајева коронавируса, а од последица болести преминула је 4.261 особа. На коронавирус тестирано је 2.784.210 особа.

У Србији је према последњем пресеку од последица коронавируса преминуло још 16 пацијената.

Од 8.491 тестиране особе, 1.810 је позитивно. На респиратору је 139 пацијената.

Бројеви новозаражених поново расту. Страхује се од повратка са зимовања, организују се илегалне журке на којима је много људи без поштовања епидемиолошких мера.

Из Института “Батут” истичу да сви они који су били на кратком одмору или путовању због већег броја контаката су били изложени већем ризику од потенцијалног заражавања. Због тога апелују на стриктно придржавање противепидемијских мера.

Епидемиолог Дарија Кисић рекла је да је вакцина моћно оружје и кренули смо у пртивнапад, али не можемо да победимо вирус ако не исконтролишемо своје понашање.

“Шта су оштре мере, рестрикције постојећих уз много бољу контролу која је све боља и боља, ништа ново не може да се каже, одржавање физичке дистанце и зартварање одређених објеката, скраћивање периода, што смо искусили у претходном периоду, па смо попуштали када је дошло до боље ситуације”, рекла је Дарија Кисић.

Медицински део Кризног штаба одржао је консултације на којима је закључено да нема услова да на фудбалској утакмици Црвена звезда – Милан буде публике, преноси Блиц.

“Не можемо да дозволимо било какво окупљање, па тако ни на тој утакмици, јер се последњих дана епидемиолошка слика погоршала, посебно у Београду”, каже за Блиц др Предраг Кон.

Истиче да се наредних дана очекује повратак већег броја људи са зимовања, али и раст броја заражених у главном граду.

Четрдесет новооболелих у Расинском округу, имунизације тече по плану

Број новооболелих од ковида у Расинском округу је 40, јавља дописник РТС-а и исиче да је у кручевачкој ковид болници 90 пацијената, углавном са тежом клиничком сликом.

Директорка Опште болнице у Крушевцу Весна Стевић Гајић рекла је за РТС да се на инфективном одељењу те болнице лечи 67 болесника, од којих је четворо на интензивном лечењу.

Напомиње да су то особе старије животне доби и да се сматра да су се оне инфицирале из породичних контаката.

Весна Стевић Гајић истиче да имунизација у Расинском округу иде по плану и да је до сада имунизовано око 20.000 грађана.

До сада је имунизацију радио сам оДом здравља, а од ове недеље се укључила и Општа болница у Крушевцу.

Наставља се вакцинисање првом дозом, више од 19.000 грађана позвано

Грађани ће данас у Белекспо центру у Београду моћи да приме прву дозу вакцине, и то “спутњих ве”. Вакцинација почиње у 9.00, а грађани који дођу прво ће бити прегледани, а затим иде имунизација.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је план да данас у Белекспо центру буде вакцинисано 2.200 грађана.

Широм земље прву дозу вакцине примиће 19.132 грађана, а другу дозу 50.252 грађана, каже Ђерлек.

Наводи да је до сада одрађено 80 одсто прве фазе плана имунизације и 45 одсто друге фазе. Додаје да има још незавршеног посла са грађанима запосленим у просвети, полицији, војсци.

“Достићи ћемо милион датих доза, то је невероватно за нашу земљу. Не смемо да се опустимо, прва доза није довољна да заштити од болести, морамо да се држимо мера и примити другу дозу”, наглашава Ђерлек.

Истиче да борба са короном није спринт, него маратон.

Према његовим речима, сваког грађанина чека друга доза, а грађани који треба да је приме могу само да дођу на пункт како би добили цепиво.

“Они који желе одређену вакцину, морају да сачекају. Може се променити избор вакцине, али најбоља вакцина је она коју можете данас да примите, јер морамо што више људи да вакцинишемо”, наводи Ђерлек додајући да вакцина неће решити цео проблем и да престоји озбиљна борба са ковидом.

Србија седма у свету, друга у Европи по стопи вакцинације

Србија је, према најновијим подацима Владе, седма у свету по броју вакцинисаних на милион становника. Испред наше земље су Израел, Сејшели, Уједињени Арапски Емирати, Уједињено Краљевство, САД и Бахреин.

Уколико се посматрају подаци за Европу, Србија је друга по броју вакцинисаних на милион становника. Испред Србије је само Уједињено Краљевство.

До сада је Србија извршила 945.989 вакцинација, прва и друга доза укупно. Према укупном броју вакцинација, наша земља је друга у региону, после Румуније.

Ако се посматра број вакцинисаних на милион становника, Србија има највише вакцинисаних грађана у региону.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here