Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 698.518 особа, а забележено је 6.519 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 3.901 пацијент на болничком лечењу, док се 131 особа налази на респираторима. Према последњем пресеку, још 20 пацијената преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 1.277 особа, од 13.206 тестираних.

У Србији се наставља вакцинација. После Новог Сада и Београда, и у Нишу је од јуче могуће вакцинисање у два тржна центра.

Угоститељски објекти од јуче могу да раде и у затвореном простору до 22 сата.

Председник Александар Вучић обишао је мобилни пункт за вакцинацију у селу Звечка код Обреновца, и апеловао на грађане да се вакцинишу.

Премијерка обишла је вакцинални пункт у селу Рајковић у општини Мионица, где је са мештанима који су је дочекали у великом броју разговарала о вакцинацији, али и о проблемима који имају, а не тичу се епидемиолошке ситуације.

“До краја маја ћемо имати вакцина да вакцинишемо толико људи да се постигне колективни имунитет. Да ли ћемо у томе успети зависи од свих нас, зависи од људи који треба да разумеју да морамо бити одговрни и солидарни и да то не можемо успети без тога да људи желе и хоће да се вакцинишу”, навела је премијерка.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић очекује да ће већина послодаваца поступити по препоруци о исплати накнаде 100 одсто зараде само запосленима који су на боловању због потврђене заразе корона вирусом, а који су вакцинисани, и поручила да то није дискриминаторна одлука.

Мутације коронавируса ће бити, али оно што се до сада показало је да све вакцине одлично раде свој посао – елиминишу се тешки случајеви, елиминише се ситуација да се дође до респиратора, елиминишу се ситуације и за кисеоник, рекла је за РТС директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство др Јелена Беговић.

У Београду постављен пункт за вакцинацију на Ади Циганлији

После вакциналних пунктова у тржним центрима данас се у главном граду отвара и пункт на Ади Циганлији. Мобилни пункт је спреман, а званично би требало да почне са радом од 9 часова.

Закључно са јучерашњим даном у Београду се вакцинисало скоро 620.000 људи, а ревакцинисало скоро 500.000. Oчекује се да ће сутра, најкасније у понедељак Београд имати пола милиона ревакцинисаних. Недостаје још 76.569 нововакцинисаних како би 50 одсто вакцинисане популације имао Београд.

Београд је почео и да аутобусом у којима је организована вакцинација обилази поједине удаљеније делове града. Аутобуси ће обићи Раковицу, Барајево и свуда где људи долазе како би могли да се вакцинишу.

На Ади Циганлији ће грађани моћи да се вакцинишу до 18 сати.

Бујановац: Велики одзив за вакцинацију, пад броја прегледа и новозаражених

У холу Екомоског факyлтета у Бујановцу грађани се вакцинишу на четири пункта. Планирано је да се у току дана вакцину против ковида 19 око 300 грађана.

Директорка Дома здравља у Бујановцу Далиборка Павловић каже за РТС да је интерсовање за вакцинацију одлично. У почетку је одзив био већи међу старијом популацијом док се последњих дана уочава раст и међу младима који чине половину становништва Бујановца, додаје Павловићева.

На питање да ли Рамазански пост утиче на одзив међу албанском популацијом, Павловићева наводи да је ситуација супротна. У данима поста обарали су се дневни рекорди у бројевима вакцинисаних од ковида, каже Павловићева.

Како наводи, до петка је дато 10.647 доза вакцина, највише “Синфарма” и “Фајзера”, а албанско станвништво највише је заинтерсовано за цепиво америчког произвођача.

Истиче да охрабрује пад број прегледа у ковид амбуланти – у петак само 52, међу којима је четворо било позитивно. Павловићева подсећа да је пре само десетак дана је било троструко више прегледа и двоцифрени број инфекција.

Клиничке слике су различите – од благих прехлада, док поједини морају да буду транспортовани у болнице у Срурдулици, Нишу и Врању, закључује Павловићева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here