Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Последња два дана значајно се повећао број заражених коронавирусом и дошао је до близу хиљаду. Лекари упозоравају да се болнице пуне и да је више од 90 одсто заражених невакцинисано, као и да су претходно били на летовању.

У Србији је до сата укупно регистровано 729.150 случајева коронавируса, а до сада су преминуле 7.152 особе, што указује да је стопа смртности 0,98 одсто.

Докторка Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид болнице у Батајници, рекла је за РТС да је коронавирус, нажалост, као лутрија: неки прођу са лаким симптомима, а неко заврши на респиратору.

Апелујући на све, посебно на здравствене раднике да се вакцинишу, директорка ковид болнице је рекла да се показало да је ово непредвидив вирус, опстао је две године, и евидентно је да се вакцинацијом једино можемо борити против њега.

Навела је податке из црвене зоне.

“Људи који леже код нас су 90 посто на кисеоничкој потпори. Обично су то мушкарци, 70, 80 посто на болничком лечењу су мушкарци између 40 и 50 година који нису вакцинисани, и они су најтежи болесници”, навела је др Татјана Аџић Вукичевић.

Имунолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер да би охрабрио људе да се вакцинишу навео је пример олимпијаца.

Шеклер подвлачи да су готово сви спортисти на Олимпијским играма у Токију, њих чак 85 одсто, вакцинисани против коронавируса.

“Постизали су светске рекорде, а вакцинисали су се иако су млади и здрави и спремни да обарају светске рекорде”, нагласио је Шеклер.

Додао је да само 15 одсто спортиста међу олимпијцима није вакцинисано и да је међу њима највише афричких спортиста, до којих вакцина једноставно још није стигла.

У Пчињском округу 60 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 282 тестирана узорка из Пчињског округа, 60 је позитивно на коронавирус.

Од тог броја 20 је из Врања, 23 из Прешева, 11 из Бујановца, 4 из Трговишта и 2 из Владичиног Хана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here