Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Иако је епидемиолошка ситуација у Србији све боља, стручњаци упозоравају да треба постојати опрез приликом попуштања мера. Лекари апелују на грађане да се вакцинишу. У Београду вакцинисано више од 50 одсто грађана.

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 4.128.117 особа, регистрована су 711.772 случаја коронавируса, а преминула су 6.834 пацијента.

Број пацијената у болницама се смањује и тренутно је 801 пацијент оболео од ковида 19 у болници од којих је 59 у тешком стању и налазе се на респираторима.

Имунолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Kраљеву, доктор Миланко Шеклер рекао је да је потребно посматрати ситуацију на нивоу целе Србије.

Доктор Шеклер истиче да треба бити веома обазрив када је у питању даље попуштање епидемијских мера.

Наводећи пример Израела, доктор Шеклер је рекао да је у тој земљи вакцинисано 63 одсто грађана, али да су и даље врло обазриви када је реч о даљем укидању рестриктивних мера.

У Београду је 53 одсто пунолетних грађана примило макар прву дозу вакцине, показују најновији подаци, а директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић наводи за РТС да све већи број градова у Србији прелази 50 одсто вакцинисаних првом дозом и да се очекује да ће се у суботу достићи укупно 4,5 милиона датих вакцина.

Објашњава да се иза Београда налазе Прибој, Ниш, Ужице, Мали Зворник, Босилеград, Кикинда, Нови Сад, Сремска Митровица и Кладово.

“Примећено је да је повећан број заинтересованих за вакцинацију, овај број градова се из тренутка у тренутак повећава”, каже Јовановић.

У Новом Пазару вакцинисано више од 16.000 грађана

У Тутину је најнижи одзив за вакцинацију у Србији, а нешто слабији је и у Новом Пазару. Од пре две недеље су на терену мобилни тимови.

Директор Дома здравља Тутин Кемал Хот истиче да се дневно вакцинише и 100, 120 људи, тако да су премашили број од 4.000 датих доза.

У Новом Пазару је вакцинисано нешто више од 16.000 грађана, а ревакцинисано око 12.000 хиљада.

Вакцинисали су се Томислав Момировић, министар грађевине, Хами Аксој амбасадор Турске у Србији и тутински спортисти.

Најавили су нова капитална улагања, али апеловали на грађане тог региона.

Момировић је рекао да је планирано улагање десетина милиона евра у Тутину и Новом Пазару, али је упозорио да то неће имати никакав смисао ако вакцинација остане каква је сада.

Аксој је позвао грађане у Санџаку да се вакцинишу и указао да су у Србији доступне све вакцине, док их у другим земљама нема довољно.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here